Érdekesség

Franciaország törvényt hozott a nyilvánosan szoptató nők védelmére

Az anyatej létfontosságú a csecsemők számára, állítják a tanulmányok. A szoptatott csecsemőknek erősebb az immunrendszere, esetükben alacsonyabb a megbetegedések aránya és kevesebb a kórházi kezelés. A szoptatás azonban továbbra is ellentmondásos kérdés. A nyilvánosan szoptató nőket ítélkezésnek és sértéseknek teszik ki.

Szeretnénk megosztani a francia kormány által nemrégiben elfogadott törvényt, amely megvédi azokat a nőket, akik úgy döntenek, hogy nyilvánosan szoptatnak.

Az új törvény a szoptatást akadályozókat pénzbírsággal sújtja.

Korábban Franciaországban nem volt törvény a nyilvános helyen történő szoptatásra vonatkozóan. Bár nem volt közvetlen korlátozás, a nők mégis negatívumokkal szembesültek, amikor nyilvánosan szoptattak. De most úgy tűnik, hogy ez kezd megváltozni. A francia Nemzetgyűlés nemrégiben olyan törvény megalkotását javasolta, amely büntetni fogja azokat, akik akadályozzák a szoptatást. A törvény szabálysértésként kezeli majd azt a kísérletet, hogy egy nőt megakadályozzanak a szoptatásban, és 1500 eurós (kb. 540 ezer forint) bírsággal sújtja a szabálysértőket.

A törvény kulcsfontosságú volt a nők biztonsága szempontjából.

A törvény megalkotásának szükségessége azután vált világossá, hogy nemrégiben egy újabb kellemetlen incidens történt egy sorban állás közben nyilvánosan szoptató anyával. A nő éppen a gyermekét szoptatta, amikor egy szintén a sorban álló nő inzultálta. Az anya, Maÿlis, bátorságot és erőt gyűjtött ahhoz, hogy az interneten beszéljen az élményéről. Története vírusként terjedt el, és arra késztette a kormányt, hogy lépéseket tegyen a kérdésben.

Célja, hogy megváltoztassa a szoptatással kapcsolatos bánásmódot.

A törvény arra törekszik, hogy pozitív változásokat hozzon a szoptatás megítélésében és a szoptató anyákkal való bánásmódban. A kormány azon van, hogy a közterületeken dolgozó embereket ennek az új törvénynek megfelelően képezze ki. „A tudatosság növelése és a nyilvános helyeken dolgozó emberek képzése is fontos” – mondja a törvény egyik előterjesztője.

A törvény azonban nem csak a nyilvános helyeken dolgozókat védi, hanem a társadalom egészét is. Egyértelművé teszi, hogy a szoptatás nem számít illetlenségnek. „Szégyen, hogy ezt kell írnom, de szinte rendszeresen ezzel vádolják a [szoptató] nőket” – mondja.

Sokan támogatják a nyilvános szoptatást.

Az én véleményem az, hogy nincs szükség véleményre. A légzés mellett az evés a legáltalánosabb emberi folyamat. Nem megdöbbentőbb egy csecsemő evését nézni, mint egy felnőttet, aki egy hamburgert eszik. És a csecsemők gyakrabban éheznek meg, mint a felnőttek. © Craig Good / Quora

Valami teljesen természetes dolgot csinálnak, és erre való a mell. Nem érzem, hogy a nőknek el kellene takarniuk, így nincs ellenérzésem egy olyan nővel szemben, aki nem takargatja. Úgy értem, tényleg, te szeretnél úgy enni, hogy egy takaró van a fejeden? Vagy takarót viselni a nyári hőségben? Úgy értem, nem okozhatná ez a túlmelegedés egészségügyi kockázatát?

Nekem inkább azokkal az emberekkel van bajom, akik nem tudnak békén hagyni egy nőt, aki nem csinál mást, csak eteti a gyermekét. © Rachel Powell / Quora

Szerintem minden nőnek szabadon kellene ezt csinálnia, anélkül, hogy zavarba jönne vagy kínosan érezné magát miatta, vagy hogy félbeszakítanák. A gyermeke etetése sokkal fontosabb, mint a szociálisan alkalmatlan egyének véleménye. © Carlos López / Quora

Te támogatod a nyilvános szoptatást?