Hogyan nézne ki az otthonod 8 különböző bolygón

Mint mindannyian tudjuk, a Földön kívül bárhol máshol élni a Naprendszerünkben szinte lehetetlen lenne. Ez azonban nem akadályoz meg néhány kutatót abban, hogy elképzelje, milyen lenne az élet más bolygókon, ha és amikor gyarmatosítjuk az űrt. Szóval, felejtsük el ezt egy pillanatra, és tegyük fel, hogy megvannak hozzá a képességeink, és nincs reális veszély ránk nézve.

Feltételeztük, hogy minden szükséges technológia a helyén van ahhoz, hogy megvalósítsuk legvadabb fantáziáinkat, és elképzeltük, hogyan néznének ki otthonaink más bolygókon.

1. Merkúr

Szélsőséges hőmérsékletingadozásaival, meteoresőivel, földrengéseivel és a földinél hétszer intenzívebb napfényével a Merkúr nem az a bolygó, amelyre szívesen építenénk házikót. Hogy küzdj ellene, inkább egy földalatti bunkert választanál. Az is jó ötlet lenne, ha a jégsapka közelében telepednél le, hogy vízhez juss. És ne feledkezzünk meg a napelemekről sem. Sok kell.

A jó hír, hogy időnként remek kapcsolatot kapsz, hogy hazatelefonálhass: körülbelül 5 percbe telik, amíg a Merkúrról érkező jelek elérik a Földet, és fordítva.

2. Vénusz

A Naphoz második legközelebbi bolygó felszíne perzselően forró, így a Naprendszer egyik legzordabb helye. A Vénusz felszíne fölötti 50 km-es távolságban a körülmények valójában eléggé hasonlítanak a földihez: a gravitáció és a légköri nyomás szinte azonos.

Tehát ahhoz, hogy ne érintsd a felszínt, valószínűleg egy, a levegőnél könnyebb léghajóban kellene élned, amely a bolygó fölött lebeg. A külsejét napelemek védnék, ami egyben energiaforrásként is szolgálna. És ha történetesen lennének szomszédaitok, a léghajóitokat függő gondolákkal kellene összekötni, hogy meglátogathassátok egymást anélkül, hogy a nulla gravitációval kellene megküzdenetek!

3. Plútó

Annak ellenére, hogy a Plútót kizártuk a bolygók klikkjéből, nem fogjuk itt elfelejteni. A Plútó fagyosan hideg és jéggel borított, ezért érdemes a Földön hasonló körülmények között épülő épületekből, nevezetesen egy inuit igluból inspirálódni. A függőleges jégből készült otthonok megvédhetik a belső teret és lakóikat a sugárzástól.

Belül (és az udvaron) sok erős fényforrásra lenne szükség, mivel a Plútón a Nap a legjobb esetben is ugyanúgy néz ki, mint a Hold a Földön. A higanyos fénycsövek, mint egy átlagos irodában, a legjobb választás. És szükség lenne egy intelligens fűtési rendszerre, amely nem olvasztja meg a jeget.

4. Jupiter

A Jupiter egy gázóriás, így nehéz lenne rajta élni, de talán lehetséges. A házadnak szüksége lenne egyrészt egy speciális alátétre, amely a Jupiter sűrű felhőin a felszínen tartaná, másrészt egy erős védőbúrára. A buborék a szükséges oxigént is bent tartaná. Magának az épületnek egy szintesnek kellene maradnia, mivel a gravitáció és a nyomás miatt lassabb és nehezebb lennél. Semmi olyan luxus, mint a lépcsők.

Másfelől viszont a Jupiternek tucatnyi holdja van, és északon jól láthatod a sarki fényt, így legalább kellemes látványt nyújtana az ablakodból.

5. Szaturnusz

A többi gáznemű nagybolygóhoz hasonlóan a Szaturnuszon technikailag nem tudnál élni, egyszerűen azért, mert nincs szilárd felszíne. Így az otthonod egy buborékszerű szerkezet lenne, amely lebeghet a Szaturnusz légkörében. Ráadásul a felső részen biztosan szükséged lenne egy védősátorra, mivel az időjárás-előrejelzés 50%-os esélyt ígér a gyémántesőre.

Ne felejtsd el az ágyat is lecserélni hermetikus kapszulákra.

6. Uránusz és Neptunusz

Ez a 2 vizes bolygó, főleg folyadékból áll, szilárd felületek nélkül. Nos, itt biztosan szükséged lesz egy hajóra az élethez – valami tengeralattjáróhoz hasonlóra. Ezeken a bolygókon a gravitáció erősebb, mint a Földön, és a nyomás is nagyobb, de hé, ugyanez vonatkozik az óceánra is.

A falakat aerogéllel kell szigetelni a meleg érdekében, és minden helyiséget gazdag megvilágítással és meleggel kell ellátni, az ablakokban a természetes fényt és képeket imitáló LED-ekkel.

7. Mars

A vörös bolygó esetében nem kell sokat fantáziálnunk: építész szakemberek már megrajzolták a lehetséges marsi otthonok prototípusait. Az egyik legimpozánsabb egy kagylóhéjszerű ház, amelyet kifejezetten úgy terveztek, hogy ellenálljon a marsi porviharoknak és fenntartsa a napfényt. Van egy belső kertje is, amely lehetővé tenné a növények és az élelmiszerek termesztését.

Ha felajánlanák neked, hogy egy másik bolygón élhetsz, kipróbálnád? Melyik otthont tartanád a legéletképesebbnek?

via