Hogyan tanítják meg a japán szülők a gyerekeiket, hogy ne legyenek válogatós evők

Sok szülő számára olyan, mintha egy makacs borjút szelídítenének meg, hogy a gyerekeik egészséges ételeket egyenek, és ne hisztizzenek minden fogáson. A japán szülők azonban elsajátították annak művészetét, hogyan győzzék meg a gyerekeiket, hogy élvezettel egyenek anélkül, hogy sírva fakadnának a tányérjuk felett, vagy köpködnék szét a brokkolit az asztalon.

Úgy döntöttünk, hogy megtanuljuk a japán szülőktől, hogyan lehet ideget és fáradtságot spórolni, és elérni, hogy a gyerek és a szülő is élvezze az egészséges étkezést. Szeretnénk, ha te is lelepleznéd velünk ezt a titkot.

1. Hagyd, hogy a gyermeked kísérletezzen és megtapasztalja az új ízeket.

A gyerekek könnyen megunják ugyanazokat az ételeket, és étkezési szokásaik gyakran változnak. Fontos, hogy a gyermek megtapasztalja az új ételeket, és a legtöbb japán szülő ezt nagyon komolyan veszi. A szakértők szerint minél többször tapasztalja meg a gyermek a különböző egészséges ételeket, annál nagyobb lesz az érdeklődése az egészségesebb táplálkozás iránt, ha felnő. Ha megengeded a gyermeknek, hogy különböző ételekből kóstoljon, az ízlése is fejlődik, és hajlamos lesz új ételeket kipróbálni.

2. Hagyd, hogy élvezzék magát az evést.

Az egyik ok, amiért a gyerekeknél ellenszenv alakul ki az ételek iránt, az, hogy többször kényszerítik őket arra, hogy olyasmit egyenek, amit nem szeretnek. Hagyjuk, hogy időnként legyen a gyermeknek finomság. A szülőknek kerülniük kell, hogy túl szigorúak legyenek az egészséges táplálkozással kapcsolatban. A gyerekeket rá kell venni arra, hogy élvezzék az étkezést, és ha apró finomságokat is beiktatnak, akkor elérhetik, hogy örömmel várják az étkezést.

3. Az ételeket kisebb tányérokon tálaljuk.

A logika, amiért a gyerekeknek kisebb tányéron kell felszolgálni az ételt, egyszerű – nem szabad, hogy megfélemlítse őket a nagy tányér mérete és a felszolgált adag. Ha pedig kisebb tányérokat használnak, akkor arra ösztönzik őket, hogy saját maguk szedjék ki az ételt, ami segít nekik kiválasztani, hogy mit szeretnének enni. A szülők által „normális méretűnek” tartott adag valójában túl nagy lehet egy gyermek számára, és a szülőknek ezt nem szabad elfelejteniük, amikor kimérik, hogy a gyermekük egy adag ételből mennyit ehet.

4. Tartsatok családi étkezéseket, és vonjátok be a gyerekeket.

A japán szülők olyan exkluzív otthoni légkört teremtenek, amely támogatja az egészséges táplálkozást és életmódbeli döntéseket. Ha rendszeresen együtt étkeznek, és hagyják, hogy a gyerekük részt vegyen a főzés folyamatában, az arra ösztönözheti őket, hogy nagyobb érdeklődést mutassanak az ételek iránt. Állíts fel egy egészséges, ízletes főzési és élvezetes étkezési mintát, amely példaként szolgál a gyermekeid számára.

5. Sokat ugrálnak és futnak.

Japánban az emberek gyakran inkább a kerékpározást vagy az élénk sétát választják rövid távolságok megtételéhez közlekedési módként. A japán szülők bizonyos értelemben arra ösztönzik gyermekeiket, hogy végezzenek fizikai tevékenységeket, például futást és ugrálást. És tudjuk, hogy a fizikai tevékenységek mennyire fontosak az egészséges étvágy ösztönzésében. Ahelyett, hogy órákon át videojátékokkal játszanak a gyerekek, jobb, ha elviszed őket sétálni a szomszédos parkba, vagy otthon bújócskázol velük.

A fent említett tanácsok közül melyik működhet a legjobban a te gyermekednél? Mi a te családi trükköd arra, hogyan lehet elérni, hogy a kis válogatós evő élvezze az étkezést?