Érdekesség

II. Erzsébet királynő platina jubileumát ünnepli, és az egész család egyesül, hogy „Egészségére”-t mondjon

Erzsébet királynő évente kétszer ünnepli születésnapját. De 2022-t nem csak az teszi még különlegesebbé, hogy 96 éves és még mindig virul, hanem az is, hogy idén a „Trooping the Colour” (zászlós díszceremónia) ünnepet történelmi pillanattá alakították át, hogy megünnepeljék 70 éves királynői létét.

Szeretjük megosztani olvasóinkkal az örömteli történeteket. Tarts velünk, ahogy visszamegyünk a történelemben egészen napjainkig, hogy megismerjük ezt az ikonikus nőt.

Egy királynő született

II. Erzsébet hercegnő 1926. április 21-én született. Ő volt akkoriban York hercege és a yorki hercegné első gyermeke. Élete 10 évvel később fordult meg, amikor nagybátyja, VIII. Eduárd király lemondott a trónról. Édesapja lett a király, így ő lett a korona örököse, és egy idő után királynő.

Fiatal kora óta vezető szerepet töltött be

Alig 14 évesen a későbbi királynő első nyilvános beszédét húgával, Margit hercegnővel az oldalán tartotta. A 40-es években az otthonuktól távol élő angol gyerekekhez fordult, és azt mondta: „Nektek, akik új környezetben éltek, az igazi együttérzés üzenetét küldjük”. Innen indult el a jóakarat útja. Hét évvel később, születésnapján Erzsébet hercegnő életre szóló elkötelezettséget vállalt a Nemzetközösség szolgálata mellett.

Erzsébet hercegnő 21 évesen ment férjhez Fülöp Mountbattenhez.

Erzsébet hercegnő 21 évesen ment hozzá távoli unokatestvéréhez, Philip Mountbattenhez. A férfi Görögország és Dánia hercege volt, de lemondott címeiről, hogy feleségül vehesse a brit hercegnőt. Akkor 26 éves volt.

Négy közös gyermekük született: Károly herceg, Anna hercegnő, András herceg és Edward herceg. Ő 2021-ben, 99 éves korában hunyt el.

25 évesen koronázták királynővé

A betegséggel folytatott hosszú küzdelem után VI. György király álmában halt meg. A trón várományosa Erzsébet hercegnő volt, aki a legidősebb az egyetlen két lánya közül. Apja halála pillanatában Erzsébet Kenyában tartózkodott.

Csak egy évvel később, 1953-ban, 25 évesen koronázták meg II. Erzsébet királynővé. Alig egy hónap múlva készült el az első királyi portréja királynőként.

A királynő történelmet ír

Amellett, hogy 92 évesen posztolta az első, iPaddel készített fotóját az Instagramra, a királynő 2015-ben a brit történelem leghosszabb ideig uralkodó uralkodója lett, megelőzve dédnagyanyja, Viktória királynő uralkodását. Ő az első uralkodó, aki négy jubileumot is megélt: ezüst, arany, gyémánt és most platina.

A platina jubileumot országszerte ünneplik.

A példátlan évforduló tiszteletére országszerte platinajubileumi ünnepségek zajlanak. Ez egy négynapos ünnep, amely június 2. és 5. között zajlik, számos rendezvénnyel és nyilvános tevékenységgel.

Az ünnepségek kezdete egy vicces pillanattal ért véget

Az ünnepségek csütörtökön a királynő születésnapi felvonulásával kezdődtek. Ő és a királyi család tagjai a Buckingham-palota erkélyén jelentek meg. Az esemény a királyi légierő és Lajos herceg fellépésével ért véget, aki ellopta a show-t, mert túl hangos volt neki a hangosítás.

A királynőnek ez az első jubileuma férje, Fülöp herceg nélkül.

Van olyan pillanat, amit meg szeretnél osztani erről az ünneplésről? Meséld el nekünk a kommentszekcióban.

via