Érdekesség

Kínzó fáradtság, felrakódó kilók, homályosuló látás. Sokaknál ennek az egy vitaminnak a hiánya felelős mindezért

Ahhoz, hogy az emberi szervezet megfelelően működjön, számos különféle vegyületre van szükség. A vitaminok szerves vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára. Ezek előállítására az emberi test nem minden esetben képes, ezért azokat külső forrásból kell bevinnünk.

Még mindig nincs benne a köztudatban, hogy mennyire fontos vitamin a szerény nevű B 12 vitamin vagy kobalamin. Ez egy olyan vízben oldódó vitamin, amely rendkívül fontos az agyunk és a központi idegrendszerünk megfelelő működése számára, és részt vesz a vérképzésben, a sejt anyagcserében, és még sok minden más folyamatban is.

Vannak olyan vitaminok, amelyek hiánya súlyos hiánybetegségekhez vezethet. Ez jól ismert pl. a C vitamin esetében, Ki ne hallott volna már a skorbutról?!

Azonban még mindig kevesen ismerik a B 12 vitamin hiányának szintén nem túlzottan kellemes, és sok esetben igen veszélyes tüneteit.

Ezek közül az alábbiakat emelném ki: A B 12 vitamin hiányára utaló tünetek sorában talán az egyik legfontosabb az általános fáradtság és gyengeségérzet. Tehát az emberi test általános gyengeségét, izomgyengeséget, szédülést okoz a hiány.

A B 12 vitamin hiánytól szenvedő szervezetre jellemző a sápatag, halovány, sok esetben sárgás bőrszín. Ez igen látványos tud lenni az arcbőr esetében.

Jellemző a B 12 vitamin hiánya esetén az ideggyengeség. Könnyen elsírjuk magunkat vagy ok nélkül élünk meg erős érzelmeket, amelyek korábban nem voltak jellemzőek ránk.

Ha nem visszük be ezt a szervezetünkbe megfelelő mennyiségben ezt a vitamint, nemcsak idejekorán jelentkeznek nálunk, az egyébként inkább a legidősebb emberekre jellemző ízületi gondok, de reflexeink is jelentősen romlanak.

Meglehetősen súlyos hiánytünet a látás károsodása, amely a látás elhomályosulásásához és fényérzékenységhez vezet.

Lassul az anyagcsere: ami elhízáshoz vezethet, lényegében és látszólag ok nélkül, felesleges plusz tápanyagok bevitele nélkül is.

Szintén egy aggasztó tünet a végtagzsibbadás, ami semmiképpen sem játék, érdemes vele mindenképpen orvoshoz fordulni.

A B 12 vitamin hiánya olyan tüneteket is okozhat, mint a felgyorsult légzés és szapora szívverés.

Ezek megint csak olyan tünetek, amivel vagy így vagy úgy mindenképpen el kell mennünk az orvoshoz.

Fontos leszögezni, hogy ezek a tünetek nem csak abban az esetben alakulhatnak ki, hogyha hiányzik a szervezetünkből a B 12 vitamin, viszont ezek együttes jelenléte megfontolandóvá teszi, hogy erre a hiányra gyanakodjunk.

A tünetek észlelése esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz, a fentiek ugyanis nem minősülnek orvosi javaslatnak. Jó egészséget kívánunk!