Életmód Érdekesség

Mi okozza a bőr pigmentálódását, és 4 mód annak elkerülésére

Ha észreveszed, hogy a bőröd egyes foltjai sötétebbek, mint a normál bőrszíned, ennek néhány oka lehet. Okozhatja kezelendő orvosi állapot. Szerencsére nem mindig ez a helyzet. Ez a pigmentáció teljesen ártalmatlan lehet, és nem kell aggódnod. Azonban mindig jobb konzultálni az orvosoddal, hogy megbizonyosodj arról, hogy nincs semmi komoly dolog a háttérben.

Úgy döntöttünk, hogy egy kicsit mélyebbre ásunk, és kitaláljuk, miért kapjuk néha ezeket a sötét foltokat, és van-e valamilyen módja, hogy megakadályozzuk őket. És ezeket tudtuk meg.

Az ártalmatlan pigmentációnak több típusa van.

A melasma (barna folt az arcon) gyakoribb a nők körében, mint a férfiaknál, és feltehetően hormonális változások okozzák. Ezek a változások történhetnek például terhesség alatt, vagy ha fogamzásgátló tablettákat szedsz. Ebben az esetben a pigmentáció önmagától eltűnik, miután szültél, vagy abbahagytad a tabletta szedését. A stressz is okozhat melasmat.

Az elszíneződés általában az arcon jelenik meg, de más testrészeken is megjelenhet. Nem okoz kárt. Viszont felkereshetsz egy bőrgyógyászt, ha zavarban vagy emiatt, és elmondják, hogyan kezelhető.

A májfoltok általában 40 évesnél idősebb embereknél jelentkeznek. Sötét foltok a testen szinte bárhol megjelenhetnek, ha túl sok időt töltesz a napon, de ártalmatlanok. Azért történik, mert a nap ultraibolya fénye hatással van a melatoninra, a bőr színét adó pigmentre, és gyorsabban termelődik. Az öregedéssel a melatonin termelése is önmagában növekedni kezd.

A gyulladás utáni hiperpigmentációt a bőr sérülése vagy gyulladása okozza. Akné, hólyagok vagy égési sérülések okozhatják, és idővel önmagától megszűnik.

Lehetséges a pigmentáció megelőzése vagy csökkentése.

1. Vess egy pillantást az étrendedre.

Amit eszel, befolyásolhatja a bőröd egészségét. Győződj meg róla, hogy tápláló ételeket fogyasztasz. Segíthet a hiperpigmentáció megelőzésében, azzal, hogy minimalizálja a hormonális egyensúlyhiány, a fertőzés és a napsugárzás okozta sejtszintű stressz hatásait.

Néhány olyan étel, amely segíthet csökkenteni a hiperpigmentáció megjelenését, a gránátalma, a spenót, a kelkáposzta és a sárgarépa. Vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és egészséges zsírokat biztosíthatnak a szervezetednek, amelyekre a bőrödnek szüksége van. Fontos az is, hogy elegendő mennyiségű vizet igyál. És jobb elkerülni a szóját, a lenmagot és a fokhagymát, mert ezek ösztrogént tartalmaznak.

2. Próbáld nem megérinteni a bőrödet.

Csábító lehet a sebek leszedegetése, a pattanás kinyomása vagy a szúnyogcsípés megvakarása. Kerülni kell azonban az ilyen dolgokat, mert csak fokozhatja a gyulladást, amely sötét foltok megjelenését okozza a bőrödön. Ezenkívül próbálj koszos kézzel nem hozzáérni a bőrödhöz.

3. Védd meg magadat a naptól.

Korlátozd a napon töltött időt, és kerüld a közvetlen napfényt. Ha meg akarod akadályozni a bőr elszíneződését, használj fényvédőt, emellett kalapot és ruhát is viselhetsz, amely eltakarja a bőrt. Az UV-fény okozta károk minimalizálása érdekében használhatsz hidratáló krémeket is.

4. Használj természetes termékeket.

Lehetséges, hogy természetes termékekkel kivilágosíthatod a bőr sötét területeit. Néhány bizonyíték arra utal, hogy az eperfa kivonat olaj, valamint a zöld tea, a kurkuma és a szójabab kivonatok hozzájárulhatnak a bőr állapotának javításához és a hiperpigmentáció megjelenésének csökkentéséhez.

Tapasztaltál már valaha hiperpigmentációt? Mi okozta? Kezelted vagy nem zavartak a foltok?