Életmód

Mi történhet a testeddel, ha túl sokat alszol?

Sokan álmodunk egy jó éjszakai pihenésről és egy gyönyörű reggelről ébresztőóra hangja nélkül. Úgy tűnik, mintha csak alvásra lenne szükségünk, és az életünk azonnal jobb lesz, ha annyit alszunk, amennyit csak akarunk. Az alvás azonban valójában barátunkból ellenségünkké válhat, ha korlátok nélkül hódolunk neki.

Elmagyarázzuk, hogy a túl sok alvásnak miért van rengeteg mellékhatása, ezért érdemes megfontolni ezt.

1. Lehet, hogy állandóan kimerültnek érzed magadat.

Furcsa módon attól, hogy sokat alszol, nem fogod magad felfrissültnek és energikusnak érezni. Épp ellenkezőleg, fáradtságot fogsz tapasztalni és semmire sem leszel hajlandó. Az ajánlott alvásmennyiség 7-9 óra között van a felnőttek számára. Ha ennél többet alszol, az agyad ködösnek érzed, így képtelen leszel koncentrálni.

2. Hajlamos lehetsz a fejfájásra.

Ez a túlalvás gyakori jele, amit a neurotranszmitterek hibás működése okoz. A túl sok alvás általában tenziós típusú fejfájást okoz. Ráadásul, ha horkolsz, nagyobb valószínűséggel ébredsz fejfájással. Egy felmérés szerint a horkolók 60%-a hajlamos erre.

3. A krónikus állapotod romolhat.

Elég gyakran előfordul, hogy a túl sok alvás súlyosbítja a krónikus depressziót és más betegségeket, például a hátfájást. Emellett, ha hajlamos vagy az éjszaka folyamán levegő után kapkodni (más néven alvási apnoe), a rossz alvásminőség miatt tovább maradhatsz az ágyban. Ennek következtében a szívbetegségek súlyosbodhatnak.

4. Könnyen ingerlékenynek érezheted magadat.

Ahelyett, hogy boldognak és energiával telinek éreznéd magad, nagyobb valószínűséggel ébredsz mogorván és rosszkedvűen. Ha úgy ébredsz, hogy már fáradt vagy, és rájössz, hogy nem tudsz olyan produktív lenni, mint szeretnél, az elrontja a hangulatodat, és ingerlékenyebbé és dühösebbé tesz.

5. Előfordulhat, hogy idő előtt öregszel.

Nemcsak az arcod öregszik gyorsabban, hanem az agyad is. Becslések szerint ez utóbbi akár 2 évet is öregedhet. A túl sok alvás memória- és koncentrációs problémákat okoz. Ráadásul a túlalvás lelassítja az anyagcserét és súlygyarapodást okoz.

Mint ismert, minél idősebbek vagyunk, annál lassabbá válik az anyagcserénk.

Te mennyit alszol? Hogyan érzed magadat a túlalvástól?