Életmód Érdekesség

Mi történhet, ha közvetlenül lefekvés előtt használod a telefonodat

Valószínűleg egyszer már megígérted magadnak, hogy korán lefekszel, aztán a végén mégis a közösségi médiát görgeted, és mi megértünk téged. Nehéz a telefonodat egy másik szobában hagyni és kijelentkezni, akár csak néhány órára is. De a telefonod használata közvetlenül lefekvés előtt jobban befolyásolhatja az egészségedet, mint gondolnád.

Mi sem tudunk ellenállni a kísértésnek, hogy lefekvés előtt a telefonunkon legyünk. És végeztünk egy kis kutatást, hogy kiderítsük, hogyan befolyásolhatja ez az általános közérzetedet.

1. Fájhat tőle a szemed.

Ha érezted már úgy, hogy hirtelen elmosódott a látásod, miután órákig görgeted a feededet, biztosan nem vagy egyedül. Ha az okostelefonod használata közben megerőlteted magad, az szemmegerőltetéshez, más néven fáradt szemekhez vezethet. Szemeid védelme érdekében próbáld meg csökkenteni a képernyő fényerejét, és kerüld a túl hosszú ideig tartó telefonhasználatot.

2. Megzavarhatja az alvásodat.

Amikor egy hosszú nap végén végre ágyba bújsz, csábítónak érezheted, hogy még egy kis időt eltölts az üzenetek ellenőrzésével vagy a hírek olvasásával. Ez a szokás azonban nem olyan ártalmatlan, mint amilyennek látszik, és a telefon használata lefekvés előtt közel a lefekvéshez megakadályozhatja, hogy jól aludj. Az okostelefon kék fénye nemcsak a látásodra van hatással, hanem az alvás-ébrenlét ciklusodat is megzavarhatja, ami viszont további egészségügyi komplikációkat okozhat.

3. Nyakfájáshoz vezethet.

Ha ismered a nyakfájás bosszantó érzését, akkor a telefonod használata az ágyban tovább ronthatja a meglévő állapotot. Amikor előre döntöd a fejedet, hogy a képernyőre nézz, az megterheli a nyakadban lévő izmokat, ami fájdalmat okoz. Ha el sem tudod képzelni, hogy lefeküdj anélkül, hogy ne néznéd a telefonodat, próbáld meg szemmagasságban tartani, hogy elkerüld az izmok megerőltetését.

4. Gyorsabban öregedhet tőle a bőröd.

Lehet, hogy rengeteg pénzt költesz drága bőrápolásra, de valami olyan egyszerű dolog, mint a telefonod használata az ágyban, szabotálhatja minden erőfeszítésedet. Amikor lenézel a telefonodra, az a nyakadon vonalak és ráncok kialakulását okozza, ami viszont idő előtt öregíthet.

Te is használod a telefonodat lefekvés előtt? Próbáltál már leszokni erről a szokásodról?

via