Életmód

Miért jobb, ha nem használunk többé vécépapírt?

A vécépapír a fürdőszobai higiénia elengedhetetlen kelléke. Valójában azonban sok ázsiai országban az emberek még csak nem is tartanak ilyet a fürdőszobában. Ha WC-papírról van szó, a legtöbben a lehető legpuhább tekercset akarjuk a lehető legfinomabb illattal, de jó eséllyel nem is gondolunk arra, hogy ez nem a legegészségesebb módja a tisztaság megőrzésének.

Úgy döntöttünk, hogy kiderítjük, miért nem biztos, hogy a vécépapír használata a legjobb választás az egészségünk szempontjából.

1. Irritálhatja az intim testrészeidet.

Mindig fontos elolvasni a címkéket, amikor egy adott terméket vásárolsz, és bár a WC-papír higiéniai termék, a cégek nem hajlandóak felsorolni az összes összetevőt, arra hivatkozva, hogy „üzleti titokhoz való joguk van”. Pedig a vécépapírban gyakran használnak egy veszélyes vegyi anyagot, a formaldehidet, hogy erősebbé és puhábbá tegyék. A formaldehid nagyon irritáló lehet a nemi szervekre, és a szem, a bőr és a torok is érzékenyebbé válhat.

2. Allergiát válthat ki.

Az illatosított WC-papír biztosan jó illatú, és kellemes kiegészítője lehet a fürdőszobának, de ezek a vonzó illatanyagok valójában allergiához vezethetnek. Ahhoz, hogy a WC-papír tavaszi kert illatú legyen, a cégek gyakran használnak mesterséges illatanyagokat, amelyek megzavarhatják az intim testrészeid egészséges pH-értékét, és akár gombás fertőzéseket is okozhatnak.

3. Befolyásolhatja a reproduktív egészségedet.

Az újrahasznosított WC-papír vásárlása tudatos választásnak tűnhet, de gyakran tartalmaz egy erős endokrin rendszert károsító anyagot, a biszfenol A-t, vagy BPA-t. A BPA kémiailag hasonlít az ösztrogén nevű hormonhoz, amely létfontosságú a termékenység és a méh működéséhez. Mivel az ösztrogént utánozza, a BPA reprodukciós problémákhoz vezethet. Valójában a BPA elkerülése az egyik első dolog, amit az orvosszakértők a családot alapítani kívánó nőknek ajánlanak.

4. Lehet, hogy nem teszi a dolgát.

Bár a WC-papírnak a tisztaság érzetét kellene keltenie, nem biztos, hogy ez a leghatékonyabb módja az intim testrészek tisztításának. Amellett, hogy irritációt okoz, a vécépapírral való törlés azzal a kockázattal jár, hogy a baktériumok és a széklet a kezedre és a körmeidre is átterjednek. A bidé használata például jobb módja lehet a tisztaság megőrzésének, és mivel csak vizet használ, a bőrödhöz is kíméletesebb.

Gondoltál már arra, hogy a WC-papír helyett más alternatívákat használj?