Érdekesség

Miért mindig fehérek a WC-k?

Jó ötletnek tűnhet sötét színű WC-k készítése a fürdőszoba használatakor előforduló foltok leplezése érdekében. Pedig a WC-k többsége tiszta fehér, ami úgy tűnik, hogy megduplázhatja a munkát. Rájöttünk, hogy ez sokkal logikusabb, mint amilyennek hangzik.

Felfedeztük azokat a kulcsfontosságú tényezőket, amelyek miatt a legtöbb embernek fehér WC-je van otthon, és készek vagyunk megosztani veled ezeket az ismereteket. Olvasd el a bónusz részt, hogy megtudd, mikor és miért ünneplik a WC világnapját.

A legtöbb WC-t porcelánból készítik.

Jó anyag, mert kemény. Az égetés után a felület simává, vízállóvá és foltállóvá válik. Így a WC-k könnyebben tisztíthatók, annak ellenére, hogy fehérek.

A porcelán magas hőmérsékleten kifehéredik. Különböző színű WC-k készítésére akkor van lehetőség, ha színezőanyagot tesznek bele, mielőtt a mázat a kemencében megszárítják. De ahogy el lehet képzelni, az egyszerű fehér WC-k készítése egyszerűbb és olcsóbb, mert pár lépéssel kevesebb a folyamat.

A fehér szín a tisztasághoz kapcsolódik.

A színelmélet szerint a színárnyalatok különböző módon befolyásolják érzelmeinket. Bár kulturális vagy nemi különbségek lehetnek az árnyalatok észlelésében, a fehér általában a biztonsággal és a tisztasággal társul. Ezért a fürdőszobákat és a kórházi osztályokat általában fehérre festik. Steril tér benyomását kelti.

Ugyanakkor a sötét színek, mint a fekete és a barna, gyakran társulnak valami negatívhoz. Lehet, hogy azt gondolod, hogy az élénk színeknek meglesz a kellő hatása, de hiába okoznak pozitív érzéseket, nem nyújtanak számunkra frissesség érzetet. És ez itt elengedhetetlen.

Így a fehér a legnépszerűbb szín a WC-khez.

A fehér szín pozitív megítélése miatt ideális a fürdőszobában. E tanulmány szerint a 20. század elején szép és díszes WC-k jelentek meg. De megnézve a modern üzletek által kínált felszerelések palettáját, láthatjuk, hogy ezeknek nem lett akkora sikere, mint a klasszikus fehéreknek.

A fehér WC-k semlegesek és világosak ahhoz, hogy bármilyen méretű fürdőszobához illeszkedjenek, és klasszikus megjelenésük bármilyen dizájnhoz passzol. Egy fekete pedig épp ellenkezőleg, tönkreteszi a tér hangulatát, és rossz a kis mellékhelyiségek számára.

Bónusz: Bizonyos országokban a WC világnapját minden évben november 9-én ünneplik.

Az ünneplésre általában azért kerül sor, hogy felhívják a figyelmet az egész világon zajló higiénés válságra. Minden alkalommal különleges témát választanak. A tavalyi téma a „Senkit nem hagyunk hátra” volt. Mintegy 673 millió emberhez beszéltek, akiknek nincs hozzáférésük a megfelelő egészségügyi berendezésekhez.

A fenti képen olyan embereket láthatsz, akik a „Sürgős futáson” (Urgent run) vesznek részt. Erre az eseményre 2014-ben került sor Szenegálban. Ugyanez történt más országokban is.

A te WC-d milyen színű? Gondoltál már arra, hogy élénkebbre vagy sötétebbre változtasd?