Életmód

Miért nem csak illetlen az orrodat piszkálni, hanem ártalmas is lehet

Az orrunkat azért piszkáljuk, mert unatkozunk, idegesek vagyunk, vagy allergiánk van, vagy egyesek számára ez szokássá válik. Akár be akarod ismerni, akár nem, a legtöbben legalább egyszer piszkálták az orrunkat. Szerencsére a legtöbben azt is tudják, hogy ez a szokás illetlen dolog a nyilvánosság előtt, ezért nem kell néznünk az orrukat piszkáló embereket, bárhová is megyünk! Azonban ez nem az egyetlen rossz dolog ebben a szokásban, valójában káros is lehet ránk nézve.

Mi szeretjük a jó modort, de egy még fontosabb okra is szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy miért kellene abbahagynunk az orrpiszkálást.

1. Fertőzést okozhat.

A körmeid, különösen, ha hosszabbak vagy durván piszkálod az orrodat, elvághatják az orrban lévő szövetet, amitől összegyűlnek ott a baktériumok és fertőzéseket okozhatnak. E tanulmány szerint az orrukat piszkáló vagy dörzsölő emberek tüdőgyulladást okozó baktériumok terjedését kockáztatják. Nem számít, hogy száraz vagy nedves, terjed, és a jó kézhigiéné elengedhetetlen, ha meg akarjuk védeni magunkat és másokat ettől.

2. Károsíthatja az orrüreget.

Ha nagyon gyakran és hosszú ideig piszkálod az orrodat, fennáll annak a veszélye, hogy károsítod az orrszövetedet. Ez a tanulmány azt találta, hogy azok az emberek, akik sokat piszkálják az orrukat, gyulladástól és az orrszövet duzzanatától szenvedhetnek, ami végül szűkítheti az orrlyuk nyílásait.

3. Betegségekhez vezethet.

Az orrodban lévő nyálka megfog mindenféle baktériumot és vírust, amelyet belélegzel, és amikor az orrodat piszkálod, azok rákerülnek a kezedre, és ezáltal az orrodból és a kezedről származó baktériumok a környezetedben lévő felületekre terjednek. E tanulmány szerint az orrpiszkálók elterjeszthetik a tüdőgyulladást okozó baktériumot.

4. Orrvérzést okozhat.

Az orr piszkálása felszakíthatja az ereket az orrodban, és orrvérzést okozhat.

5. Sebeket okozhat.

Az orr piszkálása orrnyílás gyulladást okozhat, amely fájdalmas varasodásokat eredményezhet. Ráadásul, amikor piszkálod az orrodat, kis orrszőrzeteket szedhetsz ki a tüszőiből, és apró pattanások képződhetnek bennük.

6. Orrsövény károsodást okozhat.

Az orrsövény a gát a 2 orrüreg között, kettéosztja őket. Az orr piszkálása gyakran károsíthatja az orrsövényt, és még lyukat is okozhat rajta, amelyet perforált orrsövénynek is neveznek.

Kialakult nálad is az orrpiszkálás szokása? Ha igen, hogyan szoktál le róla? Milyen tippeket osztanál meg olyan emberekkel, akik még mindig küzdenek ezzel a szokással?