Érdekesség

Milyen kritikákon és akadályokon kellett Sandra Oh-nak keresztülmennie, hogy beteljesítse színészi álmát

Sokan ismerik az arcát, de kevesen tudják, hogy ő egy olyan színésznő, aki az alapoktól építette fel a karrierjét. Sandra Oh leginkább arról ismert, hogy Cristina Yangot alakította A Grace klinika című sikersorozatban. Bár mára híres és elismert színésznő lett, útja során olyan nehézségekkel kellett szembenéznie, amelyek talán más sorsot jelöltek ki számára.

Szeretnénk megosztani a színésznő történetét, és azt, hogyan nem hagyta, hogy bármi is megállítsa őt álmai megvalósításában.

1. Útjának kezdete

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sandra Oh (@iamsandraohinsta) által megosztott bejegyzés

Sandra Oh Kanadában született, miután szülei fiatalabb korukban úgy döntöttek, hogy elköltöznek Koreából. Nagyon fiatalon kezdett balettórákra járni, ami az első művészeti élménye volt, és ami miatt már korán felfedezte, hogy tetszik neki a showbiznisz. Bár szülei nem hagyták jóvá, nővére segítségével részt vett színdarabokban.

Ezt követően 15 éves korában kezdte el építeni színésznői karrierjét reklámokban játszott kisebb szerepekkel. Ezzel az álommal a fejében folytatta, és annyira eltökélt volt a színészet iránt, hogy még egy újságírói ösztöndíjat is visszautasított.

2. A szülei voltak a legnagyobb hajtóereje.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sandra Oh (@iamsandraohinsta) által megosztott bejegyzés

Sandra Oh szülei eleinte nem igazán támogatták színészi karrierjét. Számukra semmi jó nem származhatott a színészetből, és folyamatosan arra kérték, hogy hagyja abba. Az ő hozzáállásuk, hogy folyamatosan ellenálltak Oh kívánságainak, valahogy egy kicsit erősebbé tette őt a később érkező kritikákkal szemben.

Egy interjúban azt mondta: „Amikor az életed két legfontosabb embere azt mondja neked, hogy nem tudsz valamit csinálni, és te mégis megteszed, akkor tényleg nem számít, hogy mások mit mondanak.” Oh mégis kitartott a pálya mellett, és szülei a meggyőződésük ellenére nézték, ahogy színészkedik és erősíti a szerepeit, élvezték, amit csinált, és a legnagyobb támogatói és leghűségesebb követői lettek.

3. A sztereotípiákkal való megbirkózás

Koreai származásúként és Kanadában, majd Hollywoodban élve Sandra Oh bevallotta, hogy a külseje miatt úgy érezte, hogy más, mint a többiek. A színészvilágon belül nem volt könnyű megbirkóznia az etnikai és szépségsztereotípiákkal, amelyek nem voltak elég változatosak, és amelyekbe úgy érezte, hogy nem illik bele.

Huszonéves korában egy ügynöke azt mondta neki, hogy nem rendelkezik egy főszerephez szükséges vonásokkal, és erősen fontolgatni kezdte a plasztikai műtétet, hogy megváltoztassa a külsejét. „Emlékszem, hogy egy plasztikai sebész azt mondta nekem, hogy az arcom alsó fele megfelelő egy nőnek, de a felső fele nem gender specifikus.”

A műtétre azonban sosem került sor. Egy nap, amikor az öccsével beszélgetett, az azt mondta neki, hogy szerinte nincs szüksége arra, hogy bármit is megváltoztasson. Emlékeztette arra, hogy nemrég szerepet kapott az Evelyn Lau naplója című filmben, ami az első főszerepe volt, amit egy merész meghallgatásnak köszönhetően kapott meg. Akkor keltette fel a producerek figyelmét, amikor a meghallgatáson egy kis időt kért, hogy koncentrálhasson, és néhány percre a földre ereszkedett. Magabiztossága elbűvölte a film rendezőjét, és megkapta a szerepet.

A testvére szavai voltak azok, amelyek miatt visszalépett az arcán végzett szépészeti beavatkozásoktól. Emlékeztette arra, hogy mit ér el azzal, hogy egyszerűen csak önmaga, és hogy képes erős és fontos szerepeket játszani anélkül, hogy sztereotípiákba kellene illeszkednie.

4. Nemet mondott A Grace klinikára.

Dr. Cristina Yang A Grace klinika című sorozatban az egyik legikonikusabb szerepe Oh-nak, amely világszerte népszerűvé tette őt. Éppen ezért kevesen tudnák elképzelni, hogy a színésznő eredetileg egy másik szerepre jelentkezett a sorozatban, méghozzá Dr. Miranda Bailey szerepére. Érdeklődött más elérhető szerepek után, és kiderült, hogy Cristina Yangot szeretné eljátszani.

Ám mielőtt meghallgatásra ment volna a szerepre, az ügynöke azt tanácsolta neki, hogy hagyja az egészet, mivel nem fogadják el azt az anyagi megállapodást, amire ő vágyott, így visszalépett a meghallgatásról. Ennek ellenére a producerek annyira érdeklődtek iránta, hogy tovább keresték, és felajánlották neki a szerepet, amit szeretett volna eljátszani.

Közel 10 éven keresztül élvezhettük a Sandra Oh által alakított karakter sokrétűségét a sorozatban, amelyet ő maga is segített kialakítani a sorozat során. Amikor úgy döntött, hogy távozik, azt mondta, hogy úgy érezte, mindent beleadott a karakterbe, amit csak tudott, és hogy rendkívül kreatívnak érzi magát, és karrierje egy olyan pontján van, ahol több projektre is nemet mondhat, és várhat a megfelelő kihívásra; most már ő választhatja ki a következő munkáit.

5. Túlterhelte a hírnév

Miután több évet töltött távol A Grace klinikától, karakterének hatása továbbra is vonzotta a rajongókat. „Amikor elveszíted az anonimitást, meg kell találnod az eszközöket, hogy valódi maradj.” Sandra Oh azt nyilatkozta, hogy a hírnévvel kapcsolatos tapasztalatai bizonyos pontokon túlságosan nyomasztóak voltak, és csak egy terapeuta segítségével tudta kezelni az érzelmeit. Megtanulta kezelni a túlzott figyelmet és a mások által támasztott elvárásokat, és a földön maradni.

6. Hű maradni önmagához a szerepeiben

Oh úgy döntött, hogy nem akarja magát egyetlen karaktertípusba besorolni, ezért különböző projektekben próbálta ki magát. Azt mondta, hogy amit keres, az az, hogy dinamikus és inspiráló szerepeket játsszon. Ezt pedig határozottan értékelhetjük a munkásságából.

Legyen szó komikus vagy drámai projektekről, már a hírnév előtt is erős, karakteres szerepeket alakított. Emlékezetes alakításokkal sikerült felnőnie és megragadnia egy kicsit önmagából, bizonyítva meggyőződését és azt, hogy még sok felfedezni való van abban a tehetségben, amivel ez a nagyszerű művész rendelkezik.

Ismersz még valakit, aki a semmiből indult, de sikerült megvalósítania életre szóló álmát?

via