Érdekesség

10 módja annak, ahogyan a mindennapi dolgok színei befolyásolják az érzéseinket

A marketing guruk hatékonyan használják a színpszichológiát, hogy specifikus asszociációkat hozzanak létre az agyunkban. Egy tanulmány szerint az emberek által hozott döntések 90%-a a tárgy színén alapul. Érzelmeinket úgy is irányíthatjuk, hogy megismerjük az egyes színek ránk gyakorolt sajátos hatásait.

Mi már megcsináltuk a házi feladatot helyetted, és készek vagyunk megosztani, hogy a körülötted lévő dolgok különböző színei hogyan befolyásolhatják érzelmi állapotodat.

1. Narancssárga

Milyen érzéssel tölt el: A testmozgás során energiát adhat és ösztönözhet. Elősegíti az optimizmus és a bátorság érzését, így új lehetőségeket hódíthatsz meg. A narancssárga gyakran társul a kreativitással és a szórakozással is.

Mikor van rá szükség: Amikor sportolni akarsz, felhívni magadra a figyelmet, vagy jókedvet kommunikálni másoknak. Általánosságban elmondható, hogy a narancssárga szín kiválóan alkalmas fitnesztermekhez, partikhoz és különféle egyenruhákhoz.

2. Kék

Milyen érzéssel tölt el: kényelmet és békét hoz. Hajlamosak vagyunk a kéket a vízhez és az éghez társítani, amelyek a szabadság és a nyugalom szimbólumai.

Mikor van rá szükség: A kék tökéletes a kikapcsolódáshoz, ezért elengedhetetlen szín, amelyet be kell csempészni az otthonodba, vagy bárhová máshova, ahol kell némi béke és nyugalom.

3. Zöld

Milyen érzéssel tölt el: Mivel a zöld az élet színe, kapcsolódik az egyensúly, a biztonság és a stabilitás érzelmeihez. A zöld a jólétet és az energia feltöltést is ösztönözheti.
Mikor van rá szükség: A zöld gyakran társul az ételekhez, ezért nagyon népszerű az élelmiszerboltokban, és hasznos lehet a konyhában. Egy kis zöld az otthonodban (például szobanövények) rengeteg életet és vibrálást hozhat a térbe.

4. Fekete

Milyen érzéssel tölt el: A fekete biztonságérzetet és érzelmi védelmet nyújt. Gondolatunk szerint semmi sem juthat át a feketén, így tökéletes az érzések elrejtésére és a kiszolgáltatottság őrzésére.

Amikor szükség van rá: Sok ember számára a fekete szín a technológia szempontjából fontos, mert biztonságot és megbízhatóságot sugall. A tekintély és a rejtély közlésében is hatékony.

5. Lila

Milyen érzéssel tölt el: Úgy vélik, hogy a lila biztosítja a mentális egyensúlyt, a stabilitást és a szellemi megvilágosodás színét jelenti. A lila a királyság kedvenc színe is volt, ezért gyakran kapcsolódik a luxushoz.

Amikor szükség van rá: Ha pihenésre és kényelemre vágysz, vagy gazdagnak akarsz látszani. Általában remek szín a puha háztartási tárgyakhoz, például takarókhoz, lepedőkhöz, párnákhoz stb.

6. Piros

Milyen érzéssel tölt el: A vörös az erő, a szenvedély és az energia színe. Azonnali cselekvésre ösztönöz és energiával lát el, sőt kényelmetlenül is érezhetik tőle magukat az introvertált személyek, vagy bárki olyan helyzetekben, amelyek békét és nyugalmat igényelnek.

Amikor szükség van rá: Ha valamilyen munkát el kell végezned, a piros a tökéletes szín az aktivitás serkentésére. Nagyszerű arra is, hogy felhívd magadra a figyelmet és növeld az önbizalmadat.

7. Sárga

Milyen érzéssel tölt el: A sárga izgatottságot, pozitivitást és szórakozást vált ki. De ez a tudatosság színe is, aggodalom vagy félelem nélkül.

Amikor szükség van rá: Észrevehetted, hogy a legtöbb repülőtéri és közúti jelzőtáblán fekete szöveg található élénk sárga háttéren. Ez azért van, mert a sárga azonnal felhívja a figyelmet, és így valóban az információkra koncentrálunk. Így tökéletes szín, amikor előadást tartasz, vagy sürgős üzenetet kell továbbítanod.

8. Fehér

Milyen érzéssel tölt el: A fehér a tisztaság és az ártatlanság színe. A biztonság, a reménytelenség és az új kezdetek érzését kelti, mintha tisztára törölnéd a táblát és újrakezdenéd. Nyugtalanságot érzünk, ha a fehéret a kontextuson kívül használjuk. Ezért olyan hatásos, amikor a gazemberek tejet isznak a filmekben.

Amikor szükség van rá: Használd a fehér színt a tisztaság és a kényelem közvetítéséhez. Ezt a színt látja a leggyakrabban a szállodákban és a kórházakban, mert kiválóan bemutatja a vendégszeretetet és a biztonságot.

9. Rózsaszín

Milyen érzéssel tölt el: A rózsaszín a romantikát, a melegséget és a nőiességet jelenti. Gondolatainkban azonnal társul az ápoló és gondoskodó magatartáshoz, ezért használják gyakran gyermek- és női termékeken.

Amikor szükség van rá: A rózsaszín hatására a nők vonzóbbnak tűnhetnek a férfiak szemében. Rózsaszín ruhák, rózsaszín smink, rózsaszín körmök – ez minden lány romantikus megjelenését teljessé teszi. Ezt a színt gyakran használják a sütésnél is, mivel arra gondolunk, hogy amit látunk, nagyon édes.

10. Barna

Milyen érzéssel tölt el: A barna természetes, praktikus és megnyugtató. A stabilitás és megbízhatóság érzetét kelti bennünk, éppen ezért ez az egyik szín, amelytől könnyen bárhol otthon érezheted magadat.

Amikor szükség van rá: Bármikor, ha barátságosabbá kell tenned a környezetedet. A barna akkor hatásos, ha fa tárgyakon használják az erő és a gazdagság megmutatására.

Mi a kedvenc színed? Milyen árnyalatokat használsz a lakberendezés és a ruházat terén?