Életmód Érdekesség

15 szobanövény, amely jót tesz az egészségednek

Formaldehid, szén-monoxid, triklór-etilén és ammónia – a NASA Clean Air Study című, vagyis a tiszta levegővel foglalkozó tanulmánya szerint egy átlagos házban megtalálhatók ezek a veszélyes méreganyagok. Szerencsére valójában nagy segítőink vannak – a beltéri növények ezeknek a szennyező anyagoknak és vegyi anyagoknak akár 90%-át is elnyelhetik.

Biztosak vagyunk abban, hogy egy szobanövény sokkal több, mint pusztán zöld dísz. Íme, tizenöt növény, amely nagyon jótékony hatással van az egészségünkre.

1. Jázmin

A jázmin nagy hatással van mentális egészségünkre egy olyan vegyi anyagnak köszönhetően, amely enyhíti a szorongást, kezeli a hangulati ingadozást, javítja az alvásminőséget, és nagyobb mennyiségben növeli az immunitást, sőt fokozhatja a libidót is.

2. Zöldike

A zöldike kiválóan harcol a formaldehid, a szén-monoxid és más mérgező levegőszennyeződések ellen – ezek a szennyező anyagok papírzsákokkal, viaszos papírral, szalvétákkal, rétegelt lemez burkolatokkal és szintetikus szövetekkel érkeznek. Ha nem vagy túl nagykertész, akkor egy zöldike tökéletes számodra, mivel nem igényel sok törődést.

3. Vitorlavirág

A vitorlavirág nagyszerű otthoni dekorációhoz, mert nyáron gyönyörű fehér virágai vannak, de ez nem minden. Ez a szobanövény profi a légszennyező anyagok eltávolításában – elnyeli az ammóniát, a formaldehidet és a triklór-etilént, és tisztábbá teszi a beltéri levegőt. Pollent is termel és virágillatot áraszt (vigyázz, ha pollen-allergiád van).

4. Anyósnyelv (Sansevieria)

Az anyósnyelv nagyszerű szobanövény a hálószobába, mivel ismerten javítja a beltéri levegő minőségét. Az anyósnyelv eltávolít mindenféle toxint, beleértve a triklór-etilént, formaldehidet, toluolt, benzolt és xilolt. A levegőtisztító folyamat optimalizálásához valószínűleg egynél több növényre lesz szükséged. Az anyósnyelv, mint az egyik legkönnyebben kezelhető növény, a közvetett napfényt kedveli.

5. Rozmaring

A rozmaring elsősorban gyógynövényként ismert, amely javítja a koncentrációt és az emlékezetet. Izomfájdalom enyhítésére, valamint az immun- és keringési rendszer fellendítésére is használják. Bónuszként a friss leveleket a főzéshez is felhasználhatod.

6. Közönséges borostyán

A borostyán kiszűri a levegőben lévő penész akár 90% -át, amely allergiát válthat ki, és segít az asztmás embereknek éjjel könnyebben lélegezni és nyugodtan aludni. Vedd figyelembe, hogy a borostyán mérgező, ha háziállatok vagy kisgyermekek megeszik.

7. Levendula

A levendula – növényként vagy illatosítóként – nagyszerű segítséget nyújt a stressz és az álmatlanság, valamint a nyugtalanság, idegesség, szorongás és depresszió enyhítésében.

8. Aloe Vera

Az aloe vera híres gyógyító hatásairól, simítja és hidratálja az irritált bőrt, és kezeli az égési sebeket, a napégést, a fagyást, a pikkelysömört és még az ajakherpeszt is.

9. Hegyescsúcsú futóka

A hegyescsúcsú futóka kiválóan eltávolítja a levegőből az olyan vegyszereket, mint a triklór-metil – ezek elsősorban ragasztóban, festékben és mosószerben vannak. A hegyescsúcsú futókát rendkívül nehéz megölni, tehát még ha nem is vagy túl tapasztalt kertész, ez kiváló kezdő növény lesz számodra.

10. Szobafikusz

A szobafikuszok általában nagyra nőnek, és nem túl nehéz őket gondozni. A hatalmas levelek az összes rossz dolgot felszívják a levegőből. Ezért ne felejtsd el letisztítani a port a levelekről.

11. Broméliafélék

A broméliafélék a mérgező vegyi anyagok, például a benzol, akár 90% -át is felszívják. A világos és napos terek ideálisak ennek a növénynek.

12. Gerbera

A közelmúltban a NASA a gerberát nevezte a legjobb növénynek, amely eltávolítja a benzolt a beltéri levegőből és éjszaka oxigént termel. Ez segíti azokat, akik álmatlanságban és alvási apnoéban szenvednek, állítja a Lung Intézet.

13. Szobapáfrány

A szobapáfrányról azt mondják, hogy nagyszerű természetes párásító. Segít a levegő tisztításában, valamint a formaldehid és más nem kívánt toxinok leküzdésében. A páfrányok könnyen növekednek, és inkább a közvetett napfényt részesítik előnyben, csak ellenőrizd a talajt naponta, hogy megbizonyosodj arról, hogy nedves-e.

14. Azálea

Amellett, hogy egy gyönyörű színes virág, az azálea javítja a beltéri levegőt azáltal, hogy vegyi anyagokat vesz fel. Tartsd észben, hogy az azáleák szeretik a párás környezetet.

15. Filodendron

A filodendronok közismerten kiszűrik a levegőből a mérgező vegyi anyagokat, például xilolt és formaldehidet. A növény kedveli a gyenge megvilágítású helyeket, és nem igényel nagy törődést. De kisgyermekek és állatok számára veszélyes lehet, ha megeszik.

Neked van otthon a fent említett növények közül valamelyik? Ismersz más hasznos növényeket, amelyeket hozzáadhatnánk a listához?

via