Érdekesség

17 külföldi szokás, amely a helyieket zavarba hozhatja

Minden udvarias turista aranyszabálya, hogy minél többet megtudjon az általa meglátogatott ország szokásairól és illemtanáról. Ez az értékes információ megvédi őket attól, hogy kellemetlen helyzetekbe kerüljenek, és véletlenül megbántsák a helyieket.

Mi nem akarunk udvariatlan, rossz modorú embereknek tűnni a külföldiek szemében, ezért úgy döntöttünk, hogy egy továbbképző tanfolyamot adunk a világ legszokatlanabb hagyományairól és viselkedési szabályairól.

A balkezes embereknek nehéz lehet Egyiptomban lenni. Ennek oka, hogy itt, csakúgy, mint sok muszlim országban, a bal kezet „piszkos” feladatok elvégzésére használják, például cipő felvételére. A helyiek úgy vélik, hogy nem higiénikus bal kézzel enni. Senkit nem sértesz meg, ha egy kis kenyeret tartasz a bal kezedben, de a szádba tenni csak jobb kézzel szabad.

A böfögést Indonéziában nem tekintik a rossz modor jelének. Más kultúrájú emberek azonban nem biztos, hogy tudnak róla. Egy indonéz helyi elmagyarázta: „Amikor egyetemre jártam, voltak hallgatóink Belgiumból vagy más európai országokból. Nem a karom hallgatói voltak, de ugyanazon a menzában ettek, mint én és a barátaim. Böfögtem, mert kedvem támadt, és folytattam az evést. A külföldiek tágra nyílt szemmel néztek. Jobban meglepődtek, amikor a menzán senki sem tette szóvá. Kérdezni kezdték az embereket, akikkel együtt voltak, és kínos nevetés hallatszott az asztaluktól. Ekkor jöttem rá, hogy külföldiek vannak a menzán, és elnézést kértem tőlük. Nagyon meglepődtek, hogy ezt nem tekintik itt udvariatlanságnak.”

Ha leejtesz egy darab kenyeret Afganisztánban, ne dobd ki. Az itt élők a következőket teszik: felveszik az leesett kenyérdarabot, megcsókolják, és újra visszateszik a tányérra. Másoktól is ugyanezt várják el.

Ne hagyj evőpálcikát függőlegesen egy tányér rizsen, ha bárhol étkezel Japánban. Ilyet csak temetésekkor tesznek.

Mexikóban evőeszköz nélkül szokás enni a burritót – tehát ne használj kést és villát.

Portugáliában udvariatlanság megsózni az ételeket. A szakács iránti tiszteletlenség jele, amely azt jelzi, hogy nem vagy elégedett az ételükkel. Éppen ezért, ha nincs sószóró az asztalon, akkor jobb, ha nem kéred meg a felszolgálót, hogy hozzon egyet.

Luxemburgban, Franciaországban és Svájcban udvariatlanság a nyilvánosság előtt rágózni.

Ha idegenek kínálnak neked gyümölcsöt vagy valami finomat Japánban, fogadd el. A japánok így fejezik ki híres vendégszeretetüket – elutasításod nagyon fel tudja őket zaklatni.

Amikor elfogadsz egy ajándékot, mindenképpen két kézzel vedd el. Ez megmutatja, hogy teljesen belemerültél a folyamatba, és hálás vagy az illető figyelméért. Ha csak az egyik karodat nyújtod, sérteni fogja az illetőt. Ez a szabály Japánban, Kínában, Dél-Koreában, Vietnamban és Indiában érvényes.

Ha meghívnak, hogy látogass el valakinek az otthonába Iránban, csak akkor lehet repetáznod, ha megkínálnak. Udvariatlannak számít, ha második és harmadik adagot teszel a saját tányérodra.

Argentína fővárosában van egy íratlan szabály, miszerint az emberek nem tehetik meg, hogy lemondjanak minden tervükről, ha esik az eső. Éppen ezért, ha a helyi lakosokkal barátkozol, akkor ne hívd őket sehova egy esős napon.

Ha Kínában utazol, ne érj a szobrok fejéhez. A fejet a buddhista kultúra szent részének tekintik, és még egy apró simítást is nagy sértésnek tartanak a helyiek.

Az ausztrál taxisofőrök rendkívül meglepődnek, ha egy egyedülálló férfi turista a hátsó ülésre ül. Ebben az országban a férfiak a sofőr mellett szoktak helyet foglalni, nem pedig mögötte. Ez a szabály nem vonatkozik a nőkre.

Üdvözöld az eladókat a párizsi üzletekben és gyógyszertárakban. Csak ezt követően kérd meg őket, hogy mutassák meg a szükséges árukat. Nem szokás megkérdezni: “”Ööö, hol van az aszpirin?“ előzetes formaságok nélkül.

Ha Németországban vásárolsz, ne áss bele a ruhakupacokba, a megfelelő méretet keresve. Egy Quora felhasználó ezt mondja: „Az eladók ismerik készletüket, és a cipőboltokban valóban kiképezték őket, hogy a megfelelően illeszkedő cipőt ajánlják. Idegesek lesznek, ha egyszerűen elkezded végigtúrni a készletet. Csak vedd el a minta modellt, ülj le és várd meg, hogy segítsenek. Tökéletesen fognak illeszkedni rád és sokkal boldogabb leszel, és az üzletük nem fog úgy nézni, mint egy katasztrófa sújtotta övezet, amikor elmész.”

Nagy-Britanniában az emberek nagyra értékelik a személyes teret. Meglepett szemmel néznek rád, ha például egy sorban állva túl közel kerülsz egy emberhez. Annak érdekében, hogy senkit ne bosszants, kövesd ennek a helyi lakosnak a trükkjét: „Egy szupermarket sorában egy karnyújtásnyi távolságot tartok az előttem lévő vásárlótól, és elvárom, hogy a mögötte lévő vásárló is ugyanezt tegye. Nagyon zsúfolt napokon megenyhülök, és legalább fél karnyújtásnyi szükséges.”

Az Egyesült Államokban nem úszhatod meg anélkül, hogy borravalót hagynál. Így mesélt egy ázsiai turista, aki nem hagyott borravalót az Egyesült Államokbeli felszolgálónak: “Amikor indulni készültünk, a pincérnő kijött utánunk a parkolóba és megkérdezte udvariasan és őszintén aggódva, hogy volt-e valami gond a szolgáltatással?” Ez a Los Angeles-i Koreatown városnegyedben történt, és csoportunk teljesen elfelejtett borravalót adni a számla kiszámításakor. Elnézést kértünk, és visszamentünk az étterembe, hogy hozzáadjuk a borravalót.

Természetesen minden ember más, és nem minden helyi lakos figyel majd a turisták által elkövetett ilyen „hibákra”. De mégis jobb, ha a meglátogatott régió normáinak megfelelően viselkedsz. Milyen mindennapi illemszabályokkal találkoztál utazás közben?