Állatok Érdekesség

17 tény a macskákról, amitől még jobban szeretjük őket

A macskák csodálatos állatok, és ezért szereti őket olyan sok ember a világon. Úgy gondoljuk, hogy mindent tudunk róluk, de ez nem igaz, mert mindig megtalálják a módját, hogy ámulatba ejtsenek minket.

Sok új és érdekes tényt megtudtunk ezekről a háziállatokról, és úgy döntöttünk, hogy megosztjuk veled.

1. Átlagosan a macskák életük kétharmadát alvással töltik. Tehát egy 9 éves macska csak 3 évet töltött ébren az életéből.

2. Kiderült, hogy egy macska agya biológiailag közelebb van a mi agyunkhoz, mint egy kutyáé. Az agyunk azonos részei felelősek az érzelmekért.

3. A legnagyobb macska ma a liger. Akár 4 méter hosszú lehet, és a súlya meghaladhatja a 300 kg-ot. A legnagyobb liger ma 450 kg.

4. A legkisebb vad macska ma a feketelábú macska. A nőstények 48 cm hosszúak, és mindössze 1,2 kg súlyúak.

5. A britek és az ausztrálok úgy vélik, hogy ha fekete macskával találkoznak az szerencsét hoz, míg Európában és Észak-Amerikában ezt rossz jelnek ítélik.

6. Ma a legnépszerűbb macskafajta a perzsa macska. A következő legnépszerűbb a Maine Coon és a sziámi.

7. Van egy macskafajta, amely szereti a vizet. Ez a török van. A vízálló bundájuk miatt szeretnek úszni.

8. Hollandia nagykövetségén Moszkvában az alkalmazottak észrevették, hogy 2 sziámi macska érkezett rendszeresen az épületbe, és karmolta a falakat. Kiderült, hogy az orosz kémek mikrofonjai rejtőztek a falakban.

9. Sok macska a nagy távolságok ellenére hazatalál. A szakértők szerint a macskák vagy megértik, hogy hol vannak a napfény szöge által, vagy mágnesezett sejtek vannak az agyukban, amelyek úgy működnek, mint az iránytű.

10. A világ legidősebb macskája Crème Puff volt a texasi Austinból, aki 1967-től 2005. augusztus 5-ig élt, és 3 nappal a 38. születésnapja után halt meg.

11. A macskákat ugyanúgy meg lehet különböztetni, mint az embereket az ujjlenyomataik által, azzal a különbséggel, hogy nekik az ujjaik helyett ez az orruk.

12. A macskáknak nincsenek verejtékmirigyek a testükön, mint az embereknek. Szóval csak a mancsukon keresztül izzadnak.

13. A macskák nagyon érzékenyek a rezgésekre. A földrengést 10-15 perccel hamarabb érzékelik, mint az emberek.

14. A nőstény macskák általában ’jobbkezesek’ a hím macskák pedig ’balkezesek’.

15. A macskatulajdonosoknál 30%-kal alacsonyabb a szívinfarktus vagy a stroke kockázata.

16. Úgy vélték, hogy az első házi macskák Egyiptomban jelentek meg, de egy 1936-ban tett felfedezés bebizonyította, hogy ez az elképzelés téves. Cipruson egy 9500 éves sírban egy cica múmia volt: megölték, hogy együtt temessék el a gazdájával. Ez több mint 4000 évvel megelőzi a macskák egyiptomi művészetben való említését.

17. Egy zsidó legenda szerint Noé Istenhez imádkozott, kérve, hogy védje meg az ételt a bárkán a patkányoktól. Isten tüsszentésre késztetett egy oroszlánt, és így jelent meg a macska.

Bónusz

Kiderült, hogy van egy speciális módszer arra, hogy megszabaduljunk a rossz hangulattól és sok betegségtől. Macska-asszisztált terápiának vagy macskákkal való kezelésnek hívják. Az orvosi tanulmányok szerint a macskák különböző módon tudják kezelni az embereket:

– Hanggal: amikor egy macska dorombol, 16 és 44 Hz közötti rezgést hoz létre; ez egy tökéletes frekvencia, amely serkenti a védelmi rendszereket a szervezetben és erősíti az immunrendszert;
– Hővel: a macska teste általában egy pár fokkal magasabb, mint egy emberé, így a macskáknak melegítő és gyulladáscsökkentő hatásuk van.
– A mágneses mezőjükkel (állati energia: ily módon egy macska ellazíthat, javíthatja a hangulatot, semlegesíti a stresszt, és kezelheti a depressziót.)

Melyik tény ejtett leginkább ámulatba? Oszd meg gondolataidat az alábbi hozzászólások részben.