Életmód Érdekesség

5 gyors és hatékony módszer az orrdugulás gyógyítására

Az orrdugulás a megfázás egyik legbosszantóbb tünete. Tudjuk, hogy lehangol, de éppen ezért vissza kell vágnod, és nem szabad hagynod, hogy a megfázás irányítsa az életedet. A forró italoktól kezdve a gőz belégzéséig rengeteg dolgot tehetsz otthon anélkül, hogy feltétlenül gyógyszerhez kellene folyamodnod.

5 tudományosan bizonyított, természetes módszert szeretnénk bemutatni, amelyekkel gyorsabban és hatékonyabban tisztíthatod meg a légutaidat.

1. Aludj az oldaladon!

Az eldugult orr azt jelenti, hogy rengeteg váladék rekedt az orrmelléküregekben, ami megakadályozza a megfelelő légzést. Ezért fontos, hogy éjszakánként egy második párnával megemelve tartsd a fejed. Az is létfontosságú, hogy a hátad helyett próbálj meg az oldaladon aludni, mivel ez segít az elzáródáson. Az orrodnak sokkal nagyobb esélye lesz arra, hogy az éjszaka folyamán „lecsapolja” magát, ahelyett, hogy még több váladék felgyülemlésének engedne teret.

2. Hidratálj forró levesekkel és teákkal.

A forró folyadékok fogyasztása talán nem segít gyorsabban megszabadulni a megfázástól, de enyhíti a bosszantó tüneteket. Kutatók megállapították, hogy azok az emberek, akik szobahőmérsékletű italok helyett forró italokat isznak, sokkal jobban érzik magukat az állapotuk tekintetében. A kamilla, a zöld tea, a csirkeleves és a forró víz citrommal és mézzel hatékonyan megnyugtathat. Az általuk keltett placebohatás nagyon fontos, hogy jobban és megkönnyebbültebben érezd magad.

3. Használj meleg borogatást az arcüregedre.

A meleg borogatás úgy működik, hogy csökkenti a gyulladást az arcüregedben és felszabadítja az orr légutakat. Csak fogj egy tiszta ruhát, mártsd meleg (de nem forró) vízbe, és helyezd az orrod felső részére és a homlokod alsó részére. A borogatás melegétől az orrlyukaid megnyílnak, és könnyebben kapsz levegőt. Ügyelj arra, hogy ne hagyd túl sokáig rajta a borogatást, mert a végén megégetheted a bőrödet.

4. Öblítsd ki az orrodat egy neti kannával.

Lehet, hogy nem ez a legkényelmesebb dolog, de bizonyítottan hatékonyan tisztítja az orrmelléküregeket. Csak állj a mosdókagyló fölé, és helyezd a neti kancsó kifolyócsövét az egyik orrlyukadba. A víz bejut az orrodba, és a másik orrlyukadon kifolyik. Ezt a gyakorlatot mindkét orrlyukon 1 percig végezheted.

Ne feledd, hogy nem használhatsz akármilyen vizet. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) azt tanácsolja, hogy desztillált vagy steril vizet használj, és ne csapvizet, ami tele lehet szennyeződésekkel.

5. Vegyél egy párásítót.

A hideg, száraz levegő, ami általában a házainkban van, még rosszabbá teszi a bedugult orrodat. És itt jön jól egy párásító, hiszen az felszabadítja a helyiségben a nagyon szükséges páratartalmat. Bekapcsolva tarthatod éjjel-nappal, de alvás közben még hasznosabb, hiszen segít a pihenésben és a komfortérzeted javításában. Nem kell komoly veszélyektől tartanod, és nagyon gyorsan nagy javulást fogsz tapasztalni a bedugult orroddal.

Melyik módszer segített a legtöbbet az orrdugulás megszüntetésében? Jobban érezted magad utána? Mi a kedvenc tipped a probléma kezelésére? Oszd meg velünk a hozzászólásokban.

via