Emberek Érdekesség

5 kitalált pár, akiket mindenki szeret, de valójában egészségtelen a kapcsolatuk

Amikor tévéműsort nézünk, mindannyiunknak van egy kedvenc párkapcsolata, amiről fantáziálunk. Azonban az, ahogyan bizonyos párokat ábrázolnak számunkra, eltorzíthatja a felfogásunkat, ami miatt nem tudjuk megkülönböztetni, hogy mi a normális és mi nem az. A nézők szeretik a drámát, ezért nem ritka, hogy két olyan szereplőt is támogatnak, akik szörnyű dolgokat tettek egymással, például megcsalták egymást, újra és újra együtt vannak, vagy verbálisan bántalmazták egymást.

Mi folyamatosan igyekszünk pozitív gondolatokat megosztani a szerelemről, de azt is szeretnénk, ha olvasóink megértenék, hogy nem minden tévés pár a párkapcsolati célok ragyogó példája.

1. Bella és Edward, Alkonyat

Az Alkonyat regényeket és filmeket sikerük ellenére évek óta hevesen kritizálják, ráadásul több okból is, a legfőbb ok Bella és Edward mérgező kapcsolata. A történet a vámpír Edward Cullen és a halandó Bella Swan románca körül forgott, akik számos kihívást leküzdve örökre összekötődnek.

Kapcsolatukat a félelem és az irányítás között találták meg, a férfi a „védelem” és az „iránta való együttérzés” ürügyén üldözte a lányt, ám a befolyása Bellára olyan mértékű volt, hogy még akkor is az ő irányítása alatt állt, amikor a férfi távozott.

Edward gyakran belopózik Bella szobájába, és figyeli, ahogy alszik. Aztán ott vannak Bella súlyos szorongásos epizódjai, amikor nem lehet Edwarddal. Végül mindent felad érte, és elfogadja, hogy vámpírrá válik, hogy örökre együtt lehessenek.

2. Noah és Allie, Szerelmünk lapjai

Noah, a szegény fiatalember és Allie, az elegáns arisztokrata története, akik osztályuk és családjuk ellen harcolnak, hogy szerelmük sikerüljön, bestsellerré tette a Szerelmünk lapjait. Azonban nem minden arany, ami fénylik, és sok szakértő egészségtelennek minősítette kapcsolatukat.

Összességében a két szerelmes alig ismerte egymást, románcuk mindössze egy nyarat tartott, majd csaknem egy évtizeddel később kibékültek, mégis csak a rajongásuknak és a vágyakozásuknak lehetünk tanúi. Ennek eredményeképpen nincs olyan alap, amelyre egy örökké tartó, biztonságos házasságot lehetne építeni. Valójában a kapcsolatuk teljesen hiteltelen.

Hogy Allie helyzetét tovább rontsa, Noah furcsán viszonyul hozzá: naponta leveleket ír neki, és felépíti neki álmai házát, hogy tökéletes romantikus pasinak mutassa magát, de más szempontból Noah megszállott. Nem fogad el nemleges választ, verbálisan bántalmazza, érzelmi manipulációt alkalmaz, és még öngyilkossággal is fenyegetőzik, ha a lány nem hajlandó randizni vele.

3. Christian és Anastasia, A szürke ötven árnyalata

Tekintve, hogy A szürke ötven árnyalata fanfiction-ként (rajongói irodalom) indult, minden bizonnyal feltételezhetjük, hogy a szépséges Anastasia és a komor Christian Grey közötti szerelmi történet erősen idealizált. A szürke ötven árnyalata trilógia és a film egy bántalmazó kapcsolatot romantizál. A bántalmazó viselkedés egy olyan típusát, amely visszatérő eseményekből áll, amikor az egyik (Christian) megalázza, elszigeteli, megfélemlíti és uralja a másik személyt (Anastasia).

Christian Grey egy megszállott irányításmániás, aki uralkodni akar Ana élete felett. Mindig tisztában van a lány mozgásával és azokkal az emberekkel, akikkel együtt van, és még a céget is megvásárolta, ahol Ana dolgozott. Amikor Ana közli vele az aggodalmait, a férfi nem vesz róla tudomást. Christian rendkívül birtokló, de Ana mindig igazolja a viselkedését a gyerekkori traumája miatt, és próbál segíteni neki, hogy túllépjen rajta. Ez kihangsúlyozza a tipikus úgynevezett Wendy szindrómát.

Vannak más helyzetek is, amelyekben a nemek közötti különbségek mutatkoznak; Christian Grey például nem is akarja, hogy Ana dolgozzon, ezért inkább azt szeretné, ha otthon maradna, miközben ő keresi az összes pénzt. Emellett a kapcsolatukból mind a filmekben, mind a könyvekben hiányzik az alapvető kommunikáció, tisztelet és empátia. Inkább a legtöbb beszélgetés a féltékenységről vagy a szexről szól.

4. Ross és Rachel, Jóbarátok

Mindannyian imádjuk a Jóbarátokat és a vele járó drámát, és mindannyian vágytunk már arra, hogy Ross és Rachel egyszer összejöjjenek. Annak ellenére, hogy a tévétörténelem egyik legnépszerűbb párja, kapcsolatuk sok mérgező viselkedést is mutatott.

Ross a középiskola óta a tipikus stréber, aki reménytelenül szerelmes Rachelbe, aki viszont a szokásos gazdag és népszerű lány volt, aki mindig is Monica lúzer testvérének tekintette. A kapcsolatukban túl sok probléma volt. egyikük sem volt képes megbízni a másikban és tisztelni egymást, aminek az lett a következménye, hogy a másikat hibáztatták.

Bár Ross lehetett elbűvölő és segítőkész, többnyire ő volt az a férfi, aki bizonytalan volt a férfiasságában. Amikor végül összejönnek, Ross féltékeny lesz Rachel munkatársára, és az irigysége szakításhoz vezet. Nem volt hajlandó vállalni a felelősséget azért, hogy megcsalta Rachelt, azt állítva, hogy „szünetet tartottak”. Ross többször is hazudik neki: miután egy vad vegasi éjszakán összeházasodnak, hazudik Rachelnek a házasság érvénytelenítéséről.

Rachel rendkívül önző volt Ross-szal és a kapcsolataival. Állandóan irigykedett Ross barátnőire. Rachel szabotálja és destabilizálja Ross boldog kapcsolatát Julie-val, hogy aztán visszautasítsa őt, miután a férfi szakít vele. Fogja a gyereket, és Párizsba költözik, anélkül, hogy erről tájékoztatná Rosst. Könyörgött Rossnak, hogy mindig legyen vele, amikor a férfi mással van, de amint szingli lett, már nem kívánta őt.

5. Carrie és Big, Szex és New York

Carrie Bradshaw-t független, szabad szellemű nőként ábrázolják a Szex és New Yorkban, de amikor Mr. Big megjelenik a színen, a nő sztereotípiává válik. Egy olyan férfit hajszol, aki szívtelen és jelentéktelennek látja őt. Bár több esélyt biztosít neki, mint amennyit Big megérdemel, a férfi a sorozat során sosem kötelezi el magát igazán mellette.

Állandóan szakítanak, és egyikük sem lép tovább igazán, ami mindkettőjükkel és a többi emberrel, akivel randiznak, szemben igazságtalan. Az első rossz elem a kapcsolatukban az, ahogyan elkezdtek randizni. Carrie és Big félnek a kötelezettségektől, ezért amikor megismerkedtek, mindketten megcsalták a párjukat, és amikor Big feleségül vette Natashát, ebből hosszú távú kapcsolat lett. Ez romantikussá teszi a házasságtörés fogalmát, ami nem jó egy kapcsolatban.

Big gyakran utal a gyönyörű fiatal nőkre, mint eldobható, drága csecsebecsékre. A románcuk kezdetétől fogva látjuk, hogy Bradshaw-t érzelmileg gyötri Big, mégis kitart a kapcsolatuk mellett. A férfi évek óta manipulálja Carrie-t, hogy teljesnek érezze magát. Úgy tűnik, Mr. Big szétszakítja Carrie életét, és visszarángatja őt a nagyképű, leereszkedő körébe, amikor valójában boldog, mint például az Aidannel való kapcsolatában.

Ismersz más olyan képernyőn látható kapcsolatot, amely mérgező vonásokat mutathat?

via