Életmód Érdekesség

5 módszer, amellyel még alvás közben is javíthatod az alakodat

A megfelelő megvilágítás a hálószobában, a megfelelő típusú gyakorlatok lefekvés előtt, sőt, még a ruházat is, amiben alszol – mindezek a dolgok segítő kezet nyújthatnak azoknak, akik formásak szeretnének maradni, még akkor is, amikor kényelmesen horkolnak a meleg takaró alatt. Meglepő módon azonban még több olyan módszer van, amiről vagy nem tudunk, vagy egyszerűen nem veszünk róla tudomást, amelyek segítenek leküzdeni a plusz kilókat, még pihenés közben is.

Összegyűjtöttünk 5 tudományosan bizonyított módszert arra, hogyan maradhatsz formában akkor is, amikor éjszaka a puha párnádon pihensz. Szeretnénk, ha velünk együtt megnéznéd őket.

1. Aludj kevesebb ruhában

Ha meztelenül alszol, az számos egészségügyi előnnyel jár, és a fogyás segítése is ezek közé tartozik. A tudósok szerint, ha alvás közben alacsonyabb a testhőmérsékleted, a szervezet anyagcseréje gyorsabbá válik, mert több barna zsírt termel, hogy melegen tartson.

A barna zsír hőt termel, miközben kalóriát éget, és ez napközben felgyorsítja az anyagcserét, így segít a fogyásban. A ruha nélküli alvás a vérkeringést is javítja, és jót tesz a szívnek és az izmoknak.

2. Elegendő alvás

Dr. Richard K. Bogan, alváskutató szerint az alvási rend önmagában is segíthet nekünk a fogyásban. „Az alvás szükséges a szervezet normális hormon- és immunrendszeri működéséhez. Az alváshiányos vagy álmos agy éhes agy” – mondta. „A rossz alvás súlygyarapodáshoz vezet”.

Azt javasolta, hogy egy felnőtt embernek nagyjából 7,5-9 óra alvásra van szüksége.

3. A megfelelő testmozgás

Ha több izomtömeged van, az segít több kalóriát elégetni, még alvás közben is. Ha naponta végzel némi testmozgást, különösen az erőnléti edzést, az segíthet néhány kiló leadásában. Ha nehezen tudsz este lenyugodni, próbáld meg lefekvés előtt néhány órával végezni a testmozgást.

4. Hűvösebb, sötétebb hálószobában aludj.

Egy tanulmány szerint azok az emberek, akiknek a hálószobájuk hőmérséklete egy hónapon keresztül kb. 19 fokra volt beállítva, 42%-kal növelték a barna zsírjuk által elégetett kalóriák számát, és 10%-kal fokozták az anyagcseréjüket.

Ha alvás közben szeretnél leadni néhány kilót, próbáld meg az éjszakai fényt is kiiktatni. Kutatások szerint a lefekvés előtti fény csökkenti a melatonin szintjét, és ha égő fénnyel alszol, az nagy hatással van az anyagcsere cirkadián szabályozására, és a hízás okává válik – írja az Alvás Alapítvány. Ezért jobb, ha kikapcsolod a tévét, a telefont és minden más fényt, és elgondolkodsz azon, hogy sötétítő függönyöket vásárolj, amelyek kizárják a kinti fényt.

5. Étkezés menetrend szerint

A táplálkozási szakemberek szerint az étkezés és az alvás időpontjait minden nap azonos ütemterv szerint kell tartani. Charlotte Harrison londoni táplálkozási szakértő szerint: „A szervezetünk cirkadián (napi) ritmusban működik, ami a belső órája. Az étkezési időpontok nagyban befolyásolják a cirkadián ritmusunkat, ezért nagyon fontos, hogy ütemezzük az étkezésünket”.

Mi a te bevált módszered arra, hogy formában maradj és nagyszerűen nézz ki?