Érdekesség

6 mindennap használt dolog, amit India ajándékozott a világnak

India híres egyedülálló kultúrájáról és konyhájáról. Nagyszerű hely, ahová érdemes ellátogatni, és új, hihetetlen élményekkel és érzelmekkel megváltoztatni önmagad. De nem sokan gondolkodtunk el azon, hogy hány jelentős indiai találmányt használunk nap mint nap anélkül, hogy észrevennénk. USB-portok, útlevelek, sőt még samponok is – mindezekért a csodálatos dolgokért köszönetet kellene mondanunk az indiaiaknak.

Az indiai „ajándék” lista több száz találmányból áll. Mi most szeretnénk megosztani a leggyakrabban használtakat közülük. Íme.

1. Sampon

Az élet e hajápolási termék nélkül egyszerűen elképzelhetetlen. De nem sokan tudjuk, hogy Indiának köszönhetünk egy ilyen csodálatos napi higiéniai cikket. Az ősi indiaiak már i. e. 2750-2500 között, jóval azelőtt, hogy brit gyarmati kereskedők érkeztek volna a földjeikre, különféle gyógynövényeket és kivonatokat használtak samponként. Annyira megtetszett nekik, és nem akartak lemondani az újonnan tanult szokásokról, ezért hazatérésük után megismertették a többi európaival.

2. Rádiós műsorszórás

Jagadish Chandra Bose Munshiganjban született, a bengáli elnökség (ma Banglades) területén. 1894-ben (vagy 1895-ben) a kolkatai városházán kísérletet végzett. Mikrohullámok segítségével megpróbálta meggyújtani a puskaport és megkongatni egy harangot. A kísérlet sikeres volt. Később pedig az ő találmánya szülte meg a vezeték nélküli rádiótávközlést. Emellett ez az alapja a mobiltelefonálásban, a radarban, a műholdas kommunikációban, a televíziós műsorszórásban, a Wi-Fi-ben, a távirányítókban és számos más alkalmazásban használt technológiának.

3. Nádcukor szemcsék

Nem az indiaiak találták ki először, hogyan lehet a cukornád növényből cukornádlevet kinyerni. De ők voltak az elsők, akik ebből a léből nádcukor szemcséket kezdtek gyártani. Ezt több mint 2000 évvel ezelőtt találták fel. És még mindig nagyon népszerű „adalék” a kávénkhoz és a teánkhoz.

4. Csekkek

Guess who just got a Family Feud payday??? ($4208 each, pre-tax tho)

A csekkek használatának első bizonyítékait a Maurya Birodalomban találták, amely i. e. 321-től i. e. 185-ig uralkodott India nagy részén. Kereskedelmi eszközként használták, és „adesha”-nak nevezték. És nem csoda, hogy ilyen zseniális találmányt használtak! Sokan még ma is nagyon kényelmesnek találják, ha egy bankárnak írnak ki egy megbízást a pénz kifizetésére.

5. Az USB-port

Nem sokan emlékszünk arra, hogy a különböző eszközökhöz többféle kábel is tartozott, ami katasztrófává tette a felhasználók életét. Szerencsére egy indiai származású amerikai számítógép-építész, Ajay Bhatt talált megoldást. Egy egyszerű, univerzális, szabványos eszközt hozott létre a legkülönbözőbb eszközökhöz, egy olyan portot, amely ”mindent tud”. Az eredmény pedig teljesen megváltoztatta az életünket! Arról nem is beszélve, hogy később az USB-portok a legtöbb laptop áramforrásává váltak.

6. Cinkolvasztás

Bár a cinkbányák már az időszámításunk szerinti korszak első évszázadainak eleje óta aktívak voltak, az indiánok a XII. század körül kezdtek el fémes cinket olvasztani. Mindenesetre ők voltak az elsők, akiknek ez sikerült. Ma pedig a cinket fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő szerként használják az orvostudományban, valamint a fém- és nyomdaiparban. Ezenkívül jó táplálékkiegészítő.

Ezen információk mely vonatkozásai leptek meg? Hallottál már korábban az egyes találmányok történetéről? Hallottál már az alkotóikról? Oszd meg gondolataidat az alábbi hozzászólásokban, és oszd meg velünk, melyik találmány volt a legmeghatározóbb az emberiség történetében.