Érdekesség

6 ok, amiért a szerető apák nagyobb valószínűséggel nevelnek intelligens gyerekeket

Az apák, különösen a szerető apák, nagyban hozzájárulhatnak a gyerekek általános boldogságához. Annyira jó móka az apával rajcsúrozni, hangosan nevetni, és hallani, ahogy anya a másik szobából azt kiabálja: „Vigyázz, ne törj össze semmit!”. Akár hiszed, akár nem, az ilyen gondtalanság valójában intelligenciát adhat a gyerekeknek, és a lista itt még nem ér véget.

Az alábbiakban megmutatjuk, mennyire hasznos és nélkülözhetetlen az apai szeretet.

1. A gondoskodó apák gyermekeinek magasabb az IQ-ja.

A Concordia Egyetemen Erin Pougnet által végzett tanulmány szerint az apák jelentősen hozzájárulnak a gyerekek kognitív és viselkedési működéséhez. Mind a lányok, mind a fiúk magasabb IQ-teljesítményt és kevesebb internalizált problémát mutattak. Mi több, azok a lányok, akiknek gondoskodó apjuk volt, kevesebb érzelmi és viselkedési zavart mutattak a serdülőkor előtti időszakban.

2. Lányaik okosabbak és magabiztosabbak.

Az apák fontos szerepet játszanak egy fiatal nő tanulmányi pályáján is. A szerető apák segítik a lányokat abban, hogy jobban fizetett állást kapjanak, és akár előléptessék őket. Egy tanulmány szerint a bátorító apák gondozása alatt álló lányok olyan munkaköröket foglalnak el, amelyeket általában férfiak töltenek be. Emellett rengeteg profi női sportoló az apjuknak köszönheti, hogy végig támogatta őket az útjuk során, és fejlesztette az állóképességüket.

3. A fiúk távol maradnak a bandáktól.

Az apák jelentős hatással vannak a gyerekek identitásfejlődésére és társadalmi kapcsolataira. Az apátlan családokból származó gyerekek háromszor nagyobb valószínűséggel válnak bűnözővé 30 éves korukra. Azt is állítják, hogy a bandatagok többsége apátlan családokból származik.

4. Gyermekeiknél kisebb valószínűséggel alakulnak ki függőségek.

Bár az anyák több gyermekgondozást végeznek, mint az apák, valahogy mind a fiúk, mind a lányok esetében nagyobb a kockázata a szerfüggőség kialakulásának, és nagyobb valószínűséggel alakulnak ki előrehaladott állapotok, különösen a fiúknál. Becslések szerint a kábítószerrel való visszaélésben szenvedő betegek többsége apátlan családból származik.

5. Magasabb érzelmi intelligenciával rendelkeznek.

Az a rendetlen rajcsúrozás a gyerekek és az apák között valójában hasznos. Dr. Anthony T. DeBenedet és Lawrence J. Cohen orvosok szerint ez jelentősen növeli a gyerekek önbizalmát. A sok sikoltozás, nevetés és visítás a gyerekek érzelmi intelligenciáját is növeli. Azáltal, hogy a gyerekek sokat szórakoznak az apukájukkal, megtanulnak együtt érezni és jobban kontrollálni az érzelmeiket.

6. A gyerekeiknek nagyobb az önbecsülésük.

A magabiztos apák, akik közvetlenül gondoskodnak a gyermekeikről, javítják a gyerekek általános jólétét. Azok a gyerekek, akiknek gyengéd kapcsolatuk van az apjukkal, általában magabiztos felnőttekké válnak. Ebben az esetben az apák a barát szerepét töltik be, aki a helyes irányba tereli kisgyermekeit, és ha kell, segít nekik.

Szerinted az apukák ugyanolyan fontosak, mint az anyukák? A te apukád szeretetteljes?