Életmód Érdekesség

7 dolog, ami segít a kínaiaknak egész életükön át fiatalon tartani a testüket és az elméjüket

Sokáig élni nem jelenti azt, hogy egészségesen élni. Fontos, hogy az elmét és a testet fiatalon és aktívan tartsuk. A kínai emberek folyamatosan meglepnek minket azzal, hogy elérik ezeket a célokat. Van például egy kínai nő, akiről úgy tartják, hogy 135 évet élt, és ez igazán lenyűgöző.

1. 4 alapvető gyógynövényt használnak.

A kínaiak gyógynövényeket használnak a testük egészségének megőrzésére. Ezek a gyógynövények segítenek a számunkra szükséges ásványi anyagok bevitelében, ráadásul méregtelenítő hatásuk is lehet. Íme, a 4 alapvető gyógynövény:

– A ginzeng adaptogénként működik, és segít a szervezetnek reagálni a stresszre.
– A bajkáli csucsóka (Huang Qi) védi a szervezet immunrendszerét az öregedés során.
– A pecsétviaszgomba segít az energiatermelésben, erősíti a memóriát és támogatja az egészséges öregedést.
– A Goji bogyó antioxidánsként működik, amely segít enyhíteni a szabad gyököket vagy a stresszt okozó részecskéket.

2. Cordycepset használnak.

A cordyceps egy olyan gomba, amelynek különleges története van a kínai kezelésben. Javíthatja az immunitást azáltal, hogy olyan sejteket és vegyi anyagokat stimulál, amelyek segítenek a rákos sejtek elleni küzdelemben és a daganatok zsugorodásában. Manapság nagyon nehéz természetes cordycepset találni, ezért laboratóriumokban állítják elő. Emellett az emberek vesebetegségek és májproblémák kezelésére is használják.

3. Hideg vízben úsznak.

Egy Liu Yelin nevű híres kínai blogger arról híres, hogy úgy néz ki, mint egy 30 éves nő, pedig valójában már 50 éves. Amellett, hogy minden nap edz, a hideg vízben való úszást ajánlja: „Minden nap úszom a tóban és súlyzós edzéseket végzek. A kedvencem a szabadban úszás télen. Ez az akaratom és a kitartásom próbája. Gyakran kényszerítenem kellett magam, hogy megtegyem”.

4. Összekötik a sportot a csikunggal.

A csikung, beleértve a meditációt is, remekül kiegészíti az edzéseket és javítja a teljesítményt. Segít egyensúlyt teremteni a testedben és az elmédben, így kevesebb stresszt tapasztalsz. Annál jobb lesz a hangulatod, annál jobban alszol, és annál jobban nézel ki. Ráadásul a sportolók sérülések esetén gyorsabb rehabilitációra is használhatják.

5. Figyelnek a kínai testórára.

Természetesen fontos, hogy nagyon odafigyeljünk arra, hogy mit eszünk, de az is döntő, hogy a kínai testóra szerint mikor eszünk. Reggelire például jobb, ha meleg, nedves ételeket fogyasztunk, semmi túl gazdagot, sósat vagy édeset. A legjobb időpont erre az étkezésre 9 és 11 óra között van.

Az ebédet 11 és 13 óra között kell elfogyasztani, és csípős, meleg ételekből kell állnia, teljes kiőrlésű gabonával. A vacsorát 17 és 19 óra között kell elfogyasztani. A vesék nagyon aktívak ebben az időszakban, ezért tápláló, könnyű és friss ételekre van szükség. Sült húsok és halak ilyenkor megengedettek.

6. Közösségekben élnek.

Fontosnak tartják a hagyományokat, a családi és közösségi kapcsolatokat. A többgenerációs családok gyakran élnek együtt, és az idős szülők ritkán költöznek idősek otthonába: „Gyakran minden reggel együtt reggeliznek. Ha külön élnek, akkor hagyomány, hogy legalább hetente egyszer tím szamot esznek”.

7. Gyermekvállalás későbbi életkorban

Egy kínai faluban, ahol az emberek általában hosszú életet élnek, azt figyelték meg, hogy gyakran 27 évesen hozzák világra első gyermeküket, és az utolsó baba általában 42 vagy 43 éves kor körül születik. Emellett kevesebb fehérjét fogyasztanak és több zöldséget esznek.

Te meddig szeretnél élni? Próbáltál már fehérje nélküli étrendet? Hogy érezted magad?

via