Életmód Érdekesség

7 napi szokás, amely károsíthatja a vénáidat

A duzzadt, csomós vénák szinte bárkinél előfordulhatnak, és bár általában nem veszélyesek, elég kellemetlen, ha vannak. Bár nem mindig lehet megelőzni őket, van néhány olyan cselekedet, amit lehet, hogy nap mint nap elvégzünk, és ami miatt kidudorodhatnak a vénáink.

Mi hiszünk abban, hogy kis lépésekben könnyebb nagy változásokat elérni. Ezért végeztünk egy kis kutatást, hogy kiderítsük, milyen napi szokásokat érdemes szem előtt tartanod, ha szeretnéd megőrizni vénáid egészségét.

1. Borotválod a lábadat.

Ha szokásod, hogy sietve borotválod a lábad, nem teszel szívességet a vénáidnak. Ha véletlenül megvágod a lábadat, az bosszantó borotvaégéshez vezethet, és a vérzésre hajlamos ereidre is hatással lehet. A legtöbb nő meleg vagy forró zuhany alatt borotválkozik, és ha véletlenül megvágja a lábát a borotvával, a hő hatására a vérzés intenzívebbé válhat. Ennek megelőzése érdekében válassz olyan borotvát, amelyet kifejezetten száraz bőrre terveztek.

2. Elfelejted hámlasztani a lábadat.

Bár a hámlasztás nem fogja megelőzni a visszereket, az, ahogyan a lábadat masszírozod a termék felvitele közben, mindenképpen segíthet. Serkenti a véráramlást, ami nem engedi, hogy a vénáid „ellustuljanak”. Bónuszként a jobb vérkeringés segít felgyorsítani a kollagéntermelést, és hosszabb ideig simán tartja a lábadat.

3. Száraz kefét használsz.

Valószínűleg láttál már szépségbloggereket, akik a száraz kefés masszázst népszerűsítik, és bár ez valóban nyújt némi kozmetikai előnyt, többet árthat a vénáidnak, mint használ. Ha túl gyakran vagy túl intenzíven használsz száraz kefét, akkor a sörték mikrovágásokat ejthetnek rajtad. Ez viszont sérülékenyebbé teszi a vénáidat a spontán vérzésre és fertőzésre.

4. Futó vagy.

Ha aktív maradsz, az mindenképpen segíthet megelőzni a visszerek kialakulását, de bizonyos gyakorlatok idővel ehhez az állapothoz vezethetnek. Bár a futás önmagában nem okoz visszerességet, csakúgy, mint a terhesség vagy a jelentős súlygyarapodás, de megteremti a környezetet ennek a zavaró állapotnak a kialakulásához. Futás közben a megnövekedett vérmennyiség károsíthatja a vénákat, és végül megnehezíti a vér keringését a lábakban.

5. Túl sok cukrot fogyasztasz.

A cukor hatására megemelkedik a vérnyomás, ami károsíthatja és gyengítheti a vénákat. Gyulladást is okozhat az erekben, ami megnehezíti a vér megfelelő pumpálását, ami a vénák kitágulását és kidudorodását okozhatja. Valójában még az édességek egészségesebb alternatívájának tűnő élelmiszerek, például az aszalt gyümölcsök is gyakran nagyon magas kalória- és cukortartalmúak, ami a vénák legnagyobb ellenségévé teszi őket.

6. Öveket viselsz.

Ha hajlamos vagy a visszerességre, érdemes lehet átgondolnod néhány divatválasztásodat. A szűk szabású ruhák jól mutathatnak rajtad, de korlátozzák a vérkeringést, és megnehezítik a vér áramlását a lábadból a tested többi részébe. Az övek vagy szűk farmerek helyett válassz lazább ruhákat. Az ereid meg fogják köszönni.

7. A hátadon alszol.

Bár a háton alvás segíthet megelőzni az arc ráncait, nem ez a legjobb alvási pozíció, ha visszerességben szenvedsz. Jobb, ha a bal oldaladon alszol, mert ez leveszi a nyomást a test legnagyobb vénájáról, amely a jobb oldalon található. Ez segít a vérkeringés fokozásában, és megakadályozza, hogy a vér elkezdjen felgyülemleni a vénákban.

Te is bűnös vagy ezen szokások közül valamelyikben? Melyik lepett meg a legjobban?