Életmód

7 népszerű élelmiszer, amelyek sokkal több cukrot rejtenek, mint gondolnád

A szakértők azt javasolják, hogy a nőknek naponta csak 24 gramm cukrot szabad fogyasztaniuk, míg a férfiaknak legfeljebb 36 grammot. De tudtad, hogy egy doboz üdítő már közel 40 gramm cukrot tartalmaz? Igaz, mindenki tudja, hogy az üdítőkben sok a cukor, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy doboz paradicsomleves akár 20 gramm cukrot is tartalmazhat adagonként, és a kedvenc almalevedből, még ha cukrozatlanként is van feltüntetve, körülbelül 25 gramm cukrot tartalmaz egy pohárnyi.

Rávilágítunk bizonyos olyan ételekre, amelyekről korábban azt hittük, hogy egészséges, alacsony cukortartalmú opciók.

1. Leveskonzervek

Azt gondolnánk, hogy a boltban vásárolt leves a víz és a tápláló zöldségek egészséges kombinációja. De ha ráközelítesz a tápértékadatokra, észreveszed, hogy egyetlen konzerv cukortartalma valójában fedezheti a teljes szükséges napi cukorbevitelt. Ez különösen gyakori a paradicsomalapú szószoknál, ahol a cukrot a paradicsom savasságának ellensúlyozására használják.

2. Alacsony zsírtartalmú joghurt

Bár az alacsony zsírtartalmú ételek csábítóak lehetnek azok számára, akik egészségesebb életmódot próbálnak folytatni, valójában nem mindegyikük tesz jobbat neked – különösen, ha joghurtról van szó. Egy adag teljes zsírtartalmú natúr joghurtban 4,7 gramm cukor van, míg egy adag görög joghurtban akár 6-12 gramm cukor is lehet. A cukor hozzáadása az alacsony zsírtartalmú változatokban arra szolgál, hogy ellensúlyozza a zsírból adódó íz- és állagveszteséget. Sok alacsony zsírtartalmú és ízesített joghurt az édesítőszerek egészségtelen formáit is tartalmazza, például szacharózt vagy magas fruktóz tartalmú kukoricaszirupot.

3. Zsírmentes salátaöntet

A joghurthoz hasonlóan a kevesebb zsírt és kalóriát tartalmazó salátaöntetek is fokozott mennyiségű cukrot tartalmaznak. 2 evőkanálnyi a kedvenc bolti salátaöntetedből körülbelül 7-10 gramm hozzáadott cukrot tartalmazhat. A szakértők azt javasolják, hogy készítsd el otthon a saját salátaöntetedet, hogy biztosan ne legyen benne hozzáadott cukor, tartósítószer vagy más egészségtelen összetevő. Az otthon is könnyen elkészíthető egészséges salátaöntet egy 3 összetevőből álló vinaigrette: olívaolaj, 2 rész ecet, valamint némi só és bors.

4. Ketchup

Ez a palackozott szósz az egyik legnépszerűbb ételízesítőként szerepel a listán világszerte. Az édes, savanyú és umami ízek kombinációjával rendelkező ketchup a legnépszerűbb a gyorséttermi hamburgerekben és a sült krumpli mártogatósaként. Azonban egyetlen evőkanál ebből a piros ételízesítőből egyenértékű azzal, mintha egy egész kockacukrot tennénk a szánkba. Az evőkanalanként körülbelül 4 gramm cukrot tartalmazó legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható ketchup jelentős mennyiségű magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaz, amely összefüggésbe hozható az elhízással és a szívbetegségekkel.

5. Mogyoróvaj

A mogyoróvaj népszerű fehérjeforrás és sokoldalú éléskamrai alapanyag. Míg a természetes mogyoróvajfajták kevés cukrot tartalmaznak, vagy egyáltalán nem tartalmaznak cukrot, sok kereskedelmi változat tele van egészségtelen olajokkal és hozzáadott cukrokkal, amelyek egy látszólag egészséges kenyérre kenhető ételt potenciálisan veszélyessé tesznek. Egyes népszerű márkák akár 8 gramm cukrot is tartalmazhatnak 2 evőkanalanként. A dietetikusok azt javasolják, hogy olvasd el a mogyoróvaj összetevőinek címkéjét, így láthatod, melyek a legtermészetesebbek és legegészségesebbek.

6. Burgonya chips

A sós rágcsálnivalók látszólag nem egyenlőek a cukorral, de egy zacskó kedvenc burgonyachipsednek körülbelül 3-5% cukortartalma lehet. Ez különösen gyakori az olyan ízesítésű chipseknél, mint a barbecue, az édes chili, a mézes vagy az édes kukorica chips. Attól függően, hogy mennyi chipset eszel, 15 barbecue ízű burgonyachipsben már 2 gramm cukor is lehet. A chipsek magas szénhidráttartalmúak is, amelyeket a szervezeted a cukor egy glükóz nevű formájává alakít át. A táplálkozási szakemberek azt tanácsolják, hogy az olyan egészségtelen ételeket, mint a chipsek, csak mértékkel fogyasszuk, hogy megelőzzük a betegségeket.

7. Aszalt gyümölcsök

Az aszalt gyümölcsöt egészséges nassolnivalónak tartják. Friss változatukhoz hasonlóan vitaminokban, rostokban és antioxidánsokban gazdagok. Azonban amikor a gyümölcsöket dehidratálják, a víztartalmukat eltávolítják, így az összes cukor az összezsugorodott gyümölcsbe tömörül, így nagyon magas a természetes cukortartalmuk.

Melyik magas cukortartalmú élelmiszer lepett meg a legjobban?