Életmód

7 növény egészségügyi előnyökkel, amelyek beltérben termeszthetők

Körülbelül 450 000 növényfaj létezik, és ezek közül 35 000-70 000-et kifejezetten gyógyászati célokra használnak világszerte. Emiatt nehéz lehet kiválasztani azt, amelyet beltérben szeretnél termeszteni – különösen, ha figyelembe vesszük, hogy bizonyos növényeknek mennyi előnye lehet.

Ezt szem előtt tartva, végeztünk némi kutatást 7 népszerű, egészségügyi előnyeiről ismert növényről, amelyeket érdemes elkezdened saját magad termeszteni.

1. Ginkgo biloba

A ginkgo biloba az egyik legősibb élő fafaj, a kínai gyógyászatban is az egyik legtöbbet használt gyógynövény. A ginkgo egészségügyi előnyeit vélhetően magas antioxidáns-tartalmának és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönheti. Tanulmányok szerint hasznos lehet enyhe demencia, fáradtság esetén, és a csontok gyógyulását is befolyásolhatja.

2. Kamilla

Bár leginkább a teákban található meg, a kamillát évezredek óta használják, és számos tanulmány bizonyítja, hogy bizonyos problémákra, például az alvás minőségére, a vércukorszintre, sőt, a pajzsmirigyrákra is jótékony hatással van.

3. Echinacea

Más néven bíbor kasvirág – az echinacea gazdag erősítő antioxidánsokban, és ismert az immunrendszerünkre gyakorolt jótékony hatásairól, ezért hasznos lehet a vírusok és fertőzések elleni küzdelemben, és segíthet gyorsabban felépülni. Ezenkívül a szorongást is enyhítheti.

4. Őszi margitvirág

Bár ez a virág vizuálisan hasonlít a kamillához, jótékony hatásai egészen mások. Hagyományosan az őszi margitvirágot lázcsillapításra használták (innen a neve – feverfew), de mostanában a tanulmányok szerint fájdalomcsillapító és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

5. Gyömbér

A gyömbért valószínűleg már használtad a konyhában, hiszen rengeteg ízt ad a különböző ételeknek – de az egészségünkre is számos jótékony hatással van. Segíthet a fogyásban és a terhesség okozta hányingerben, és úgy tűnik, hogy szájon át szedve a menstruációs fájdalom enyhítésére ugyanolyan hatásos, mint az ibuprofen hatóanyagú gyógyszerek.

6. Rozmaring

A gyömbérhez hasonlóan a rozmaringot is régóta használják a konyhaművészetben, és szintén sok jótékony hatással van az egészségünkre. Ez a gyógynövény nagyszerű forrása az antioxidánsoknak, amelyek erősíthetik az immunrendszerünket, és bizonyítottan enyhíti a depressziót és a szorongást, valamint javítja a memóriát is.

7. Aloe

Az aloe vera egy szuper népszerű növény, amelyet már évezredek óta használnak. Több tanulmány is kimutatta, hogy helyileg alkalmazva jótékony hatású lehet az égési sérülések (beleértve a napégést is) kezelésére, a bőrpír enyhítésére és a pattanásokkal kapcsolatos irritáció csillapítására.

Van ezek közül valamelyik az otthonodban? Milyen más növényeket vennél még fel a listára?