Állatok Érdekesség

8 kutyafajta, amit kerülj el, ha kisgyereked van

A kutyák sokkal többek, mint aranyos háziállatok. Minden kutyának megvan a maga személyisége, amely egyaránt függ a neveltetésétől és a természetes temperamentumától. Természetesen vannak kivételek, de egy kutya fajtája sokat elárulhat a karakteréről és a kompatibilitásáról.

És míg egyes fajták természetes „bébiszitterek”, addig mások egyszerűen nem olyan nagyszerűek a gyerekekkel. Ha tehát úgy döntöttél, hogy szerető háziállat társat szeretnél a kisgyermekeidnek, érdemes megtudnod, mely fajtákat érdemes elkerülni.

1. Csaucsau

Ezek a bolyhos kutyusok aranyos megjelenésükkel könnyen elrabolhatják bárki szívét. Azonban egy csaucsau nem biztos, hogy a legjobb választás egy olyan család számára, ahol kicsi, hiperaktív gyerekek élnek.

Ez a fajta hihetetlenül hűséges, de nem különösebben barátságos idegenekkel vagy más háziállatokkal szemben. Nem szeretik, ha szórakoznak velük, és ha nincs jó kedvük, a csaucsau nagyon tartózkodó vagy akár agresszív is lehet. Korai, alapos neveléssel azonban ez a fajta jó családi háziállat lehet.

2. Dalmata

A dalmaták elkötelezettek a családjuk iránt, beleértve a gyerekeket is. Azonban túlságosan izgatottá és hiperaktívvá válhatnak, ami a gyerekek számára szórakoztató, de előfordulhat, hogy véletlenül felborítják a gyerekeket.

Emellett egy genetikai hiba miatt sok dalmata süket, ami miatt könnyen megijedhetnek, és ez véletlen harapásokhoz vezethet. Ráadásul az idegenekkel szemben ingerlékenyek is lehetnek. Megfelelő szocializációval és engedelmességi képzéssel azonban könnyen boldogulhatnak kisgyermekes családokban.

3. Husky

A huskyk általában toleránsak és jól kijönnek a gyerekekkel. Ugyanakkor szuper energikusak és kiszámíthatatlanok is, így a kisebb gyerekek számára kihívást jelenthet, hogy lépést tartsanak velük. Szeretnek játszani-harapdálni és rágcsálni is, ami különös óvatosságot igényel, ha törékeny újszülöttek és kisgyermekek közelében vannak, mivel akaratlanul is megharaphatják vagy megcsíphetik őket.

4. Pekingi palotakutya

Ezek a kicsi, bolyhos kutyusok jól kijönnek az idősebb gyerekekkel, akik tiszteletben tartják a határaikat. Azonban nem biztos, hogy túl barátságosak a kisgyerekekkel, akik bosszantják őket, vagy behatolnak a személyes terükbe. Méretükből adódóan a kisgyerekeket vetélytársnak tekinthetik, és nagyon főnökösködővé és rosszkedvűvé válhatnak. A csendes, kevés zavaró tényezőt tartalmazó otthonokat kedvelik.

5. Shar Pei

Ezek a ráncos cukiságok menőnek tűnhetnek, de a Shar Pei meglehetősen mogorva és kiszámíthatatlan tud lenni. Nagyon territoriálisak, és gyakran ellenségessé válhatnak az idegenekkel és a vendégekkel, beleértve a gyerekeket is. Antiszociális viselkedésüket még akkor is nehéz megfékezni, ha idomítottak.

6. Tacskó

A tacskók hosszú teste szokatlannak és aranyosnak tűnik, de ez hajlamossá teszi őket a hátproblémákra is, így a féktelen gyerekek közelében lenni sérülésveszélyes lehet. Feltétlenül meg kell tanítani a gyerekeknek, hogyan játsszanak velük, és hogyan vegyék fel őket biztonságosan. Ráadásul ezek az okos kis kutyusok eléggé parancsolgatóak és nem túl gyengédek játék közben, de ha kiképezzük őket, jobb játszótársakká válhatnak a gyerekek számára.

7. Angol agár

Ezek a szelíd óriások általában nagyon félénkek és nyugodtak, de a zajos kisgyerekekkel teli, zsúfolt háztartásokban idegesek lehetnek. Bár általában nem agresszívek, az agarak könnyen megijednek, és előfordulhat, hogy ösztönösen reagálnak. Ez a gyönyörű fajta nyugodtabb otthonba való, és kiváló háziállat lehet idősebb gyerekek számára.

8. Csivava

Ez az ikonikus fajta, amely apró termetéről és nagy személyiségéről ismert, nagyon barátságos és szórakoztató tud lenni, de hajlamos a szeszélyességre és a birtoklási vágyra is. Kisgyerekek és csecsemők közelében nem túl türelmesek, de intelligenciájuknak köszönhetően viszonylag könnyen idomíthatóak. A csivava kis mérete miatt meglehetősen sérülékeny is, ezért nem biztos, hogy a legmegfelelőbbek a féktelen gyerekek számára.

via