Érdekesség

9 dolog, amit jobb, ha nem porszívózol fel

A törött vagy kiömlött dolgok felporszívózása gyakran a legjobb megoldásnak tűnik, figyelembe véve, hogy sokunk vezeték nélküli porszívóval rendelkezik, amely könnyen helyettesítheti a seprűket. Egy idő után azonban azt tapasztalhatjuk, hogy készülékünknek rossz szaga van, működési képessége jelentősen csökkent, vagy ismeretlen okok miatt teljesen leállt. És ez határozottan azért van, mert vannak olyan dolgok, amelyeket nem szabad beszívni egy porszívóba.

Az 5percblog megismerte a többi dolgot is, amelyeket – a törött hőmérőből való higanyon kívül – soha nem szabad felporszívózni.

1.Kávé, darált kávé és kakaó

Ha megpróbálod felporszívózni a használt kávédarálékot, ez elősegíti a penész növekedését a porgyűjtőben. A kávézacc mindig nedves, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy nem. Ezenkívül ezek a részecskék gyorsan tapadnak a porszívó belső részeihez, és szinte lehetetlenné válik azok tisztítása.

A száraz kávé, valamint a kakaó szintén veszélyes a porszívóra, mert apró részecskéik blokkolhatják a szűrőket. Bejuthatnak a motorba és meghibásodást okozhatnak benne.

2.Föld és a szobanövények egyéb száraz részeHordtak-e már be a gyermekeid földet a folyosóra? Az első dolog, amelyet ebben a helyzetben meg akarunk ragadni, a porszívó. Ebben az esetben azonban jobb, ha a szőnyeget egy kefével tisztítjuk meg, mert a porszívó még mélyebbre nyomja a szálak belsejébe a szennyeződést, és nagyon nehéz lesz kiszívni azt.

Ezenkívül, ha a kiömlött föld nedves volt, technikai problémákat okozhat a motorban. A szobanövények elszáradt virágai és levelei könnyen eltömíthetik a rugalmas tömlőt vagy a szűrőt. A porszívó belsejében is nedvesek maradnak, ami ártalmas lehet a készülék különböző részeire.

3. Haj

Lehetetlen elkerülni, hogy a haj a porszívóba kerüljön, de érdemes vigyázni az állati szőrrel és az emberi hajjal, és nem szabad hagyni, hogy nagy mennyiségben a porszívóba kerüljön. Nagyon gyorsan eltömítik a kukát és a szűrőket. Ha túl sok haj kerül a készülékbe, a porszívó teljesítménye jelentősen csökkenhet – akár egy takarítás során is.

Egyes vezeték nélküli porszívók gyors, forgó kefékkel vannak felszerelve, amelyek annyira feltekerik a hajat, hogy a készüléket szét kell szerelni vagy manuálisan meg kell tisztítani.

4. Kozmetikumok

A púder, highlighterek és más kozmetikumok, amelyek száraznak tűnnek, valójában különféle olajakat és anyagokat tartalmaznak, amelyek forró levegő hatására elkezdenek olvadni. Ezért tekintik a kozmetikumokat a porszívó egyik legveszélyesebb ellenségének – mindez azért, mert a zsírkomponensek megolvadnak a készülék belsejében, és eltömítik a mechanikus alkatrészeket és a szűrőket. Szinte lehetetlen megtisztítani a szűrőket, ha a kozmetikumok bejutnak, és gyakorta teljesen ki kell cserélni őket.

5. Kis papírdarabok és konfetti

A konfetti nagyon gyorsan eltömíti a porszívót, ami a készülék túlmelegedését okozza, és a motor leáll. A fóliából készült konfetti még veszélyesebb, mint a papír konfetti. A részecskék forró levegő hatására gyorsan megolvadnak a porszívóban, elakadnak nehezen elérhető helyeken, és megakadályozzák a porszívó működését.

6.Elektromos vezetékek

Kényelmes megoldásnak tűnik az elektromos vezetékek tisztítása a porszívó segítségével, de a csővég és a szívóteljesítmény megrongálhatja a kábeleket, és eltépheti a kis vezetékeket. Ezek a szakadások nem mindig láthatók, és rövidzárlatot vagy áramütést okozhatnak. Ezért jobb, ha elkerüljük az olyan helyek porszívózását, ahol vezeték halmok vannal, különösen, ha ezek különböző szélességű kábelekből állnak (például az asztalodnál vagy a konyhában).

7.Nedves padló

A nedves padló vagy nedves étel felporszívózása veszélyes – valójában áramütést okozhat. Lehet, hogy rövidzárlatot is okoz. Ha a padló kissé nedves, akkor a porszívó kívülről nem mutat semmilyen reakciót, de ez a por megkeményedik, amikor a csővéghez és a szívócsőhöz jut. Megszakítja a szívóerőt, és megjelenhet egy rossz szag is, amelytől nehéz megszabadulni.

8.Kis üvegrészecskék

Nyilvánvalónak tűnik az a veszély, amelyet a kis üvegrészecskék a porszívóra jelentenek, de még mindig sokan porszívózzák fel ezeket a kis részecskéket. A legtöbb esetben néhány ilyen tisztítási eljárás után ki kell cserélni a porszívó puha tömlőit, a szűrőket és a porgyűjtő zsákot.

A kisebb károsodások valószínűleg egyáltalán nem észlelhetők, de a porszívó nem fogja bent tartani a port, és a sérült részek révén visszakerül a frissen kitakarított lakásba.

9. Liszt

Szakértők szerint, ha a lisztet porszívóval kell feltakarítanod, ügyelj arra, hogy mennyit takarítasz fel. Egy kis marék nem fog ártani az eszköznek, de ha az egész csomag kifolyt, jobb, ha kézzel gyűjtöd össze.

Egyébként károsíthatja a porszívót: minden szűrő eltömődhet, és a liszt bejuthat a motor belsejébe, és meghibásodhat.

Meglepődve hallottuk, hogy a porszívó nem az az univerzális háztartási készülék, ahogy azt hittük. Te minden felporszívózol, amit látsz, vagy tudatában voltál a korlátozásoknak, és betartod őket?