Érdekesség Film

9 színész, aki többként kezeli a szerepét, mint egy forgatókönyv felolvasása

A színészeket a megjelenésükért, tehetségükért és karizmájukért szeretjük, de ritkán tesszük fel magunknak a kérdést, hogy miért éppen ők lettek a legsikeresebbek a sok száz tehetséges és sármos ember közül. A helyzet az, hogy az általános módszerek és szabályok követése helyett készek arra, hogy mindent megtegyenek egy karakter megformálásáért.

Mi mindig is tiszteltük ezeket a színészeket, de most még jobban megértettük, hogy miért ők tartoznak a legjobbak közé.

Johnny Depp — Jack Sparrow kapitány

Depp praktikus okból találta ki Jack különleges járásmódját. A helyzet az, hogy így kell járnod egy hajón, különben a ringatózás miatt állandóan elesel. Így Jack (tapasztalt tengerészként) nem tud lemondani erről a szokásáról, még akkor sem, ha nem a hajón van. Ez Depp ötlete volt, sok más mellett. De a Disney eleinte túlságosan különcnek tartotta a színészi játékát, és majdnem elkövették a legnagyobb hibát – nem akarták felvenni.

Alan Rickman — Hans Gruber

Annak ellenére, hogy a Die Hardban játszott szerepe volt a debütálása, igazán profi volt. Alan ötlete volt, hogy katonai egyenruha helyett drága öltönybe öltöztessék a karaktert, és egy olyan jelenetet is beiktassanak, ahol túsznak adja ki magát. Először elutasították az ötleteit, de aztán átírták a forgatókönyvet. Rickman nem csak az a gengszter volt, akit az alkotók szerettek volna belőle csinálni, hanem egy karizmatikus és ravasz ember is. Talán ez az egyik oka annak, hogy ez a 30 éves film még ma is népszerű.

Jennifer Aniston — Justine

Hogy a boldogtalan Justine karakterét megjelenítse a Jóravaló feleségben, a színésznő fizikai átalakuláson ment keresztül. A merevsége jól látható és érezhető volt: apró lépéseket tett, az arca szomorú volt, a karjai pedig csak úgy lógtak… Ahhoz, hogy ezt a hatást elérje, körülbelül egy hónapig a csuklójára erősített súlyokkal kellett járnia. A film nem lett túl népszerű, de Jennifer Aniston bebizonyította, hogy képes ilyen szerepeket is eljátszani.

Jake Gyllenhaal — Louis Bloom és Loki nyomozó

Jake generációjának egyik legmerészebb színésze – gyakran vállal nagyon összetett és szokatlan szerepeket. Az Éjjeli féregben úgy gondolta, hogy a karaktere egy prérifarkashoz hasonlít, és ezt meg is mutatta a vásznon. Gyllenhaal egy olyan karaktert teremtett, aki nem tudja, mi az empátia, és csak az érdekli, hogy valamit megkeressen. Amikor lehetőséget látott a pénzkeresésre, felcsillant a szeme, és nem pislogott többet. A színész ötlete volt ez, és ez megijesztette a nézőket: úgy néz ki ezekben a jelenetekben, mint egy igazi pszichopata.

Érdekesség, hogy ugyanebben az évben Gyllenhaal egy ellentétes karaktert alakított: Loki nyomozót a Fogságban című filmben. Karaktere minden korábbi ügyét megoldotta, de amikor zsákutcába jutott egy keresés során, nagyon ideges lett. Jake pedig ismét használta kifejező szemeit – nagyon gyakran pislogott.

Anthony Hopkins — Hannibal Lecter

Anthony karaktere volt a leglenyűgözőbb A bárányok hallgatnak című filmben, pedig csak körülbelül 20 percig volt a vásznon. Hipnotikus tekintete lenyűgöző volt. Egyesek szerint egyáltalán nem pislogott a filmben, de ez nem igaz. Pislogott, de nagyon ritkán és lassan, és úgy tűnt, mintha csak akkor pislogott volna, amikor akart. Lehet, hogy Gyllenhaal itt találta meg az ihletet az Éjjeli féreg-hez.

Sandra Bullock — Annie

A Féktelenül című filmben nyújtott szerepéhez Sandra nem csak vezetni tanult meg. Igazi jogosítványt szerzett, amivel buszt vezethetett, és elsőre át is ment a vizsgán. A film igazán sikeres volt, és népszerűvé tette a színésznőt.

Henry Cavill — Ríviai Geralt

Miután Henry megkapta Geralt szerepét, sok játék- és könyvrajongó nagyon csalódott volt. De neki ezzel nem volt problémája. A színész maga is nagy rajongója a Vaják-univerzumnak, és nagyon átérezte a karaktert. Cavill nem csak a saját hangját változtatta meg, miközben próbált úgy hangzani, mint a videojátékok színésze, de más változtatásokat is eszközölt, amelyek meglepték a stábot.

“A felvételek előtt ránéztem magamra, és azt mondtam: ‘Több kosz kell rám. Odajöttek hozzám ezzel az apró kis valamivel – olyan volt, mint egy golyóvá feltekert harisnyanadrág, benne egy kis porral, és úgymond megpaskoltak vele. Én meg azt mondtam: ‘Igen, srácok, ez nem elég.’ Szóval kimentem az esőbe. Néha pocsolyákban hemperegtem.” Emellett Cavill elolvasta a Reddit kommentjeit, és figyelembe vette az általa jogosnak tartott érveket.

Danny DeVito — Lorax

Néhány színész több nyelven is képes megszólaltatni a karakterét. Ez egy marketingfogás, mert az emberek a színészek eredeti hangját akarják hallani, de nem ismerik a nyelvet. Danny DeVito nemcsak angolul, hanem oroszul, spanyolul, olaszul és németül is megszólaltatta Loraxot, pedig egyik nyelven sem beszél. Úgy gondolta, hogy ez egy nagyon jó kihívás lesz számára.

Viggo Mortensen — Aragorn

Mint kiderült, Viggo Mortensen is olvas könyveket és tiszteli őket. Ezért döntött úgy, hogy egyáltalán nem szerepel A hobbit-trilógiában. Azt mondta: „Ugye tudod, hogy Aragorn nem szerepel A hobbitban? Hogy a könyvek között 60 év különbség van?”

Szerinted érdemes mindent beleadni a szerepekbe, vagy nem baj, ha mindent a megszokott módon csinálsz?