Emberek Érdekesség

A 77 éves Helen Mirren visszavág a felfogásnak, hogy az idősebb nőknek nem szabadna hosszú hajat hordaniuk

A híres színésznő, Dame Helen Mirren az 1970-es évek vége óta a kecsesség és az elegancia ikonja a vörös szőnyegen. A kócos, rövidre vágott szőke hajáról ismert angol sztár hosszú évek óta tökéletesítette jellegzetes megjelenését. Bár a színésznő bebizonyította, hogy a megjelenése időtálló, mostanában a vörös szőnyegen is megmutatja meghosszabbított tincseit, és hagyja, hogy kalandvágya inspirálja a nőket szerte a világon.

A 77 éves színésznő akkor mutatta be „radikális” frizuráját, amikor Hespera, a gonosztevő szerepét népszerűsítette a Shazam! Az istenek dühe című filmben. A színésznő elismerte, hogy miután megnövesztette a haját, valahogy megtetszett neki, és nem volt kedve levágatni.

Egy nemrégiben tartott tévés szereplése során Mirren megkérdőjelezte, hogy az idősebb nőknek nem ajánlott a hosszú haj, mert az a korral hajlamos elvékonyodni. A színésznő cáfolta ezt a felfogást, és kijelentette, hogy általános az a nézet, hogy egy bizonyos kor után nem szabad hosszú hajat hordani.

Az Oscar-díjas színésznőnek húszéves kora óta nem volt hosszú haja. Tetszett neki, ahogy kinézett, és úgy döntött, megtartja. „Azt gondoltam, tudod mit, ez elég menő, azt hiszem, egy darabig még maradok ennél. Előbb-utóbb le fog jönni… de valahogy élvezem, elég radikális” – mondta a színésznő.

Mirren büszkeségét is kifejezte, hogy 60 év feletti nőket képvisel, és kijelentette, hogy a kreativitás, a szenvedély és az energia nem áll meg, hacsak valaki nem dönt úgy, hogy megállítja őket. „Szóval ez csak önmotiváció, tényleg, és soha ne add fel. És találd meg az élvezetet, ha ez lehetséges az életedben” – osztotta meg.

Dame Helen Mirren szintén hangot adott az idősebb nőkre vonatkozó szépségszabványokkal való szembeszegülésnek, arra hivatkozva, hogy az ő generációja túl sokáig volt kitéve az ageizmusnak. Egy 2019-es interjúban csalódottságának is hangot adott amiatt, hogy a szépségápolási termékeket 15 éves modellekkel reklámozzák.

A színésznőnek megvan a saját véleménye a szépségről is, és üdítő hallani, hogy valaki a nyilvánosság előtt elismeri, hogy ez az elképzelés kirekesztő lehet, és elbizonytalaníthatja az embereket önmagukkal kapcsolatban. „Azt fogják gondolni, hogy ‘Hát, én nem vagyok túl szép. Ez mind szép és jó a sok szép nőnek, de én nem érzem magam szépnek'” – magyarázta.

Mirren számára fontos, hogy mindenki magabiztosnak és mesésnek érezze magát, függetlenül a külsejétől. „Erősnek lenni sokkal érdekesebb, mint szépnek lenni” – gondolta mindig is a színésznő.

Egy másik megjegyzés: Mirren elárulta, hogy a Shazam! Az istenek haragja forgatásán saját maga hajtotta végre a kaszkadőrmutatványokat. „Hihetetlenül bátor voltam, és nem szóltam semmit, nem panaszkodtam, mert igazi ’kaszkadőr’ akartam lenni” – osztotta meg büszkén a színésznő.

Jó látni olyan színészeket, akik elhivatottak a szakmájuk iránt, és hajlandóak kockázatot vállalni az alakításaikért.

via