Emberek Érdekesség

A 89 éves nő az egyetlen lakója ennek az aprócska városnak – még adót is fizet magának

Nem akármilyen ünnepség volt a nebraskai Monowiban. Bár a városka lakossága mindössze egy fő, mégis úgy tűnt, mintha az egész világ eljött volna, hogy megünnepeljék az egyetlen lakos hihetetlen mérföldkövét. Lássuk, mi történt.

A Monowi Tavern, amely közvetlenül a 12-es főút mellett fekszik, volt az ünnepségek központja.

Az emberek szaftos hamburgereket, sós babot és finom süteményt majszoltak, miközben magukba szívták az élénk hangulatot. Elsie Eiler, a helyet vezető 90 éves, temperamentumos asszony megosztotta gondolatait arról, hogy mitől különleges a kocsma. „Ez egy bár és grill étterem, így nevezném” – mondja mosolyogva.

„Az utóbbi pár évben elég sokat főzök. Ez egy bár és egy találkozóhely mindenki számára. A tévé alatt van egy játékdoboz a bejövő kisgyerekeknek, és ez egy közösségi találkozó, úgy is mondhatnám” – teszi hozzá, és szemei csillognak a büszkeségtől.

Monowiban, ahol mindenki ismer mindenkit, a Monowi Tavern nem csak egy üzlet – ez a város szíve és lelke.

Elsie Eiler és néhai férje, Rudy öt évtizeddel ezelőtt vette át a kocsmát, és azóta Elsie hamburgert és sült krumplit süt a helyieknek. A Norfolktól nagyjából 90 mérföldre északnyugatra, a dél-dakotai határ közelében, egy ritkán lakott területen található kocsma hangulatos hely, különösen azért, mert a legközelebbi éttermek több mint egy tucat mérföldre vannak.

Kezdetben az üzlet lassan ment, emlékszik vissza Elsie. Elmagyarázta, hogy eltartott egy ideig, amíg az emberek elkezdtek jönni, mert, nos, vezetniük kellett, hogy eljussanak oda. Hozzáteszi: „És ha néhányszor zárva találják a helyet, nem biztos, hogy vissza akarnak jönni”. Elszántan elhatározta, hogy működni fog, Elsie és Rudy gondoskodtak arról, hogy egyikük mindig ott legyen.

Mióta Rudy 2004-ben elhunyt, Elsie egyedül vezeti a boltot, de a vendégek továbbra is jönnek.

Annak ellenére, hogy egyszerű berendezése egy klasszikus fából készült bárral és csak néhány asztallal rendelkezik, naponta körülbelül 50 ember fordul meg a kocsmában, akiket vonz a barátságos légkör és Elsie elkötelezettsége, hogy finom ételeket szolgáljon fel egy kis vendégszeretet mellett.

Chuck Wrede, Boyd megye seriffje rendszeresen jár a kocsmába, és a helyi rendfenntartó erők találkozóinak központjaként emlegeti. Havi rendszerességgel gyűlnek össze a felderítő ülésekre, ahová különböző embereket hívnak meg, hogy megbeszéljék az ügyeket. Elsie évek óta házigazdája ezeknek az összejöveteleknek, de a kocsma 50. évfordulóján Wrede seriff és a szomszédos Knox megye seriffje, Don Henery úgy döntöttek, hogy változtatnak a dolgokon, és inkább Elsie-t vendégelik meg.

A Nebraska Állami Rendőrség főfelügyelője, John Bolduc is részt vett, hogy együtt ünnepeljen Elsie-vel, hangsúlyozva a közösség számára betöltött jelentőségét. Az eredetileg meglepetésnek tervezett ünnepség jól szórakoztatta Elsie-t, aki megkönnyebbülését fejezte ki, hogy nem érte meglepetés. Megtisztelőnek érzi a rendfenntartó erők támogatását, elismerte gyors reagálásukat a bajban.

Az ünnepségre nemcsak a rendfenntartó erők, hanem mások is eljöttek, például Jeff Uhlir, egy helyi gazdálkodó, aki szívesen gyűlik össze a kocsmában euchre-bajnokságokra. Ő hisz abban, hogy egy olyan helyen, mint Monowi, meg kell őrizni az emlékeket, felismerve annak mulandó jellegét.

Csak így tovább, Mrs. Eiler!

Elsie Eiler története nem kevesebb, mint inspiráló. Az, hogy fél évszázadon át egyedül és rendíthetetlen elkötelezettséggel vezette a Monowi Tavernát, a szívósságáról és a közössége iránti szeretetéről tanúskodik. Nemcsak meleg és barátságos találkozóhelyet biztosított a helyiek és a látogatók számára, hanem szoros kapcsolatokat ápolt a bűnüldöző szervekkel és a közösség más tagjaival is, így a kocsma Monowi identitásának igazi központi eleme lett.

Elsie alázatossága és hálája átüt, amikor kifejezi háláját a kapott támogatásért. Lelke megtestesíti a kisvárosi vendégszeretet lényegét, és emlékeztet minket a helyi létesítmények ápolásának és támogatásának fontosságára. Éljen Elsie Eiler, egy igazi szülővárosi hős!

via