Életmód Érdekesség

A haj őszülésének folyamata természetes módon is lassítható, és van egy vitamin, ami segíthet ebben

A haj korai őszülése sokak számára aggodalomra adhat okot. Bár nem létezik a fiatalság kútja, amely visszafordíthatná az idő kerekét, néhány tényező szerepet játszhat a hajszálak elszürkülésének megelőzésében, de csak bizonyos körülmények között. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, milyen vitaminok segítenek valójában, hogy később kezdhessük el használni a hajfestéket.

Van összefüggés az őszülő haj és a B12-vitamin között.

A B12-vitamin egy létfontosságú tápanyag, amely jelentős szerepet játszik az általános egészség megőrzésében. Felelős a DNS-termelésért, ami létfontosságú a testünk minden sejtje számára, beleértve a hajhagymáinkban lévő sejteket is. A hajhagymák a hajszálak tövében található apró struktúrák, amelyek segítenek rögzíteni őket a fejbőrhöz. Ezek a tüszők termelik a melanin nevű pigmentet, amely a haj természetes színét adja. A szőrtüszők virágzásához a vérsejtek által szállított oxigén- és tápanyagellátásra van szükségük.

A B12-vitamin hiánya befolyásolhatja az egészséges vérsejtek termelését, ami a hajhagymák nem megfelelő tápanyagellátásához vezet. Ez a hiány hajhullást és korai őszülést eredményezhet. Ezért, ha korai őszülést tapasztalsz, feltétlenül fontold meg, hogy a B12-vitamin hiánya hozzájárulhat-e ehhez.

Hogyan juthatsz B12-vitaminhoz.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Salma Hayek Pinault (@salmahayek) által megosztott bejegyzés

A B12-vitamin természetes módon megtalálható az állati eredetű élelmiszerekben, például a húsban, a tojásban és a tejtermékekben. Ez azt jelenti, hogy a vegetáriánusok és vegánok hajlamosabbak lehetnek a B12-vitamin hiányára. Emellett bizonyos egészségügyi állapotok akadályozhatják a B12-vitamin felszívódását a szervezetben, ami tovább növeli a kockázatot.

Ha aggódsz a korai őszülés miatt, és B12-vitamin-hiányra gyanakszol, feltétlenül fordulj egészségügyi szakemberhez. Az öngyógyítás nem ajánlott, mivel más kiváltó okok vagy táplálkozási hiányosságok is állhatnak a háttérben. A megfelelő diagnózis az első lépés a hatékony kezelés felé.

Vannak más tényezők is, amelyek a haj korai őszülését okozzák.

Bár a B12-vitamin hiánya minden bizonnyal szerepet játszhat a korai őszülésben, nem ez az egyetlen ok. A genetika jelentős szerepet játszik annak meghatározásában, hogy mikor kezd természetes módon őszülni a haj, gyakran a szülőkéhez hasonló mintát követve. Más tényezők, mint például a stressz, a dohányzás és bizonyos gyógyszerek szintén befolyásolhatják az ősz haj megjelenésének időzítését.

Vannak más dolgok is, amelyekkel megelőzhető az őszülő haj.

Katalázban gazdag élelmiszerek: Építs be az étrendedbe olyan ételeket, mint az édesburgonya, a sárgarépa, a káposzta, a piros paprika és a gomba. Ezek magas kataláz-tartalmúak, egy olyan enzim, amely segít megvédeni a hajpigmentet. Rendszeres fogyasztásuk segíthet megelőzni a korai őszülést.

Zöld tea: Igyál zöld teát, hogy kihasználd az antioxidánsait, amelyek megvédik hajadat a napfény és a környezetszennyezés által okozott szabad gyökök okozta károsodástól. A zöld tea gazdag tápanyagokban, antioxidánsokban és fitokemikáliákban. A zöld tea kivonatot a hajadon is használhatod, például samponban vagy hajolajban, hogy erősítse azt, és késleltesse az őszülés kezdetét.

Étcsokoládé: Fogyassz étcsokoládét, mivel réz van benne, ami elengedhetetlen a haj pigmentációjához. A réz a bőrünk, szemünk és hajunk színéért felelős pigment, a melanin nélkülözhetetlen összetevője. A megfelelő rézbevitel segíthet megelőzni a korai őszülést.

Az ősz haj természetes része az öregedésnek, és nincs benne semmi eredendően negatív. Egyszerűen személyes preferencia kérdése, hogy melyik színt választjuk, ami a legmagabiztosabbá és legkényelmesebbé tesz. A természetes ősz hajszíned elfogadása vagy a különböző árnyalatokkal való kísérletezés csak rajtad múlik, és ezt a döntést olyan választásként kell ünnepelni, amely tükrözi egyéni stílusodat és személyiségedet.

via