Életmód Érdekesség

Mi történhet a bőröddel, ha teljesen leszoksz a kávéról

A koffein köztudottan jótékony hatással van a bőrre, és számos bőrápolási terméknek is fontos összetevője. Egy csésze kávé azonban fontos nyomelemeket szolgáltathat belsőleg, és ezek számos meglepő módon befolyásolhatják a külsőd. A legtöbben gondoltunk már arra, hogy életünk egy pontján lemondunk a kávéról. De kiderült, hogy a bőröd valószínűleg nem fogja megköszönni, ha teljesen elhagyod a kávét.

Utánajártunk, hogyan hathat a koffein elhagyása a bőrödre.

1. Lehet, hogy több pattanásod lesz.

A kávé antioxidáns és erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek jótékonyan hatnak a bőrödre. Egy tanulmány szerint a rendszeres kávéfogyasztás segíthet csökkenteni a gyulladást, amely az arc pattanásait okozhatja. Emellett csökkentheti a bőr hiperpigmentációját is, amely kapcsolatban áll a gyulladással.

2. Nehezebb lesz a narancsbőr ellen küzdeni.

A kávéban lévő antioxidánsok segítenek csökkenteni a „narancsbőr” kinézetét is. A koffein hatására kitágulnak a bőr alatti erek, ami javítja az általános véráramlást. Ez viszont csökkentheti a narancsbőr megjelenését.

3. Több pigmentációt tapasztalhatsz.

Napi egy csésze kávé segíthet megvédeni a bőröd a napfény okozta bőröregedéstől. A kávéban található számos nyomelem, például a klorogénsav, segít csökkenteni a pigmentfoltok megjelenését.

4. Nehezebb lehet a rosacea elleni küzdelem.

A rosacea nagyon gyakori bőrbetegség, amely több mint 14 millió embert érint az Egyesült Államokban. Apró, pattanásszerű dudoroknak tűnhet, amelyek valójában apró erek a bőr felszíne alatt. Napi több csésze kávé fogyasztása egy kutatás szerint megelőzheti a rosacea kialakulását. Már napi egy-két csésze kávé fogyasztása is segíthet megvédeni a bőrét a rosaceától.

5. Nehezebb lesz megszabadulni a sötét karikáktól.

A kávé segíthet abban is, hogy elfelejtsd a makacs sötét karikákat a szemed alatt. A koffein hatással van a sötét karikák kialakulásához hozzájáruló véredényekre, így azok kevésbé lesznek láthatóak.

6. A bőröd gyorsabban öregedhet.

Bár igaz, hogy a túl sok kávé fogyasztása kiszáríthatja a bőrödet, ugyanakkor megvédheti azt a nap okozta károsodásoktól. Kutatók egy csoportja több mint 100 nőt vizsgált meg, és megállapították, hogy a kávéivóknak lényegesen kisebb az esélyük a szeplők kialakulására.

Te hány csésze kávét iszol naponta? Észrevetted már, hogy milyen hatással van a bőrödre?

via