Érdekesség

„A húszas éveim elején észrevettem egy kopasz foltot” Ashley Tisdale úgy döntött, hogy megnyílik arról, hogy alopeciában szenved, hogy segítsen megszüntetni a megbélyegzést

Az alopecia egy autoimmun betegség, amely hajhullást vált ki, ami nemcsak a fejbőrön, hanem a test bármely pontján előfordulhat. Nagyon sok embert érint, csak az Egyesült Államokban évente több mint 200 000 eset fordul elő. Az elmúlt években az állapot azután került a címlapokra, hogy Jada Pinkett-Smith beszélt a vele való küzdelméről. Most pedig a Szerelmes hangjegyek sztárja, Ashley Tisdale is úgy döntött, hogy őszintén beszél saját, fiatal korától kezdve alopeciával folytatott küzdelmeiről.

A leleplezés az Instagramon történt.

A színésznő úgy döntött, hogy megosztja a diagnózisát 15,5 millió követőjével az Instagramon. „Fiatal húszas éveimben vettem észre, hogy van egy kis kopasz folt, pont a hajvonalamnál” – mondta Tisdale egy videóban. Miután felkeresett egy bőrgyógyászt, megerősítették, hogy alopecia miatt hullik a haja, és hogy mi az oka. „Sok mindent a stressz vált ki, és én egy nagyon stresszes időszakon mentem keresztül”.

A 37 éves nő tovább mesélt tapasztalatairól és arról, hogy a stressz hogyan hat rá. „A haj visszanőtt, és ez mindig így van, szerencsére. De volt néhány olyan alkalom az életemben, amikor nagyon stresszes eseményeket éltem át, és azt vettem észre, hogy visszajön” – magyarázta. „Már az is stresszes tud lenni, hogy van”.

Egy blogbejegyzésben a színésznő részletesebben is megosztotta, hogyan kezeli a betegséget.

Saját cégének, a frenshe-nek a weboldalán Tisdale még részletesebben írt arról, hogyan él együtt az alopeciával. Az első tanács, amit azoknak ad, akik hasonló dolgon mennek keresztül, hogy „ne hagyják, hogy az aggodalom vegye át az irányítást”. Ezután felsorolja néhány megoldási mechanizmusát és kezelést. Ezek közé tartoznak a stresszkezelési módszerek, például a meditáció, valamint a trombocitákban gazdag plazmainjekciók és az autoimmun paleo diéta.

Összességében mind az Instagramon, mind a blogbejegyzésében Tisdale ügyelt arra, hogy az emberek tudják, miért állt elő a diagnózisával. „Az alopecia és a hajhullás meglehetősen gyakori, de sokan szégyellik, hogy beszéljenek ezekről a problémákról. Bármilyen típusú hajhullás hatással lehet az önbecsülésedre, különösen, ha úgy érzed, hogy te vagy az egyetlen, aki átesik ezen. Ezért szeretnék nyíltan beszélni róla – mert nincs mit szégyellni” – írta.

Te vagy egy ismerősöd szenved hajhullástól? Hogyan birkózol meg vele?

via