Érdekesség

A szemed elárulhatja, meddig fogsz élni, derül ki egy új tanulmányból

Természetesen senki sem tudja, meddig fog élni, és a jövőt sem tudjuk megjósolni. A tudomány azonban kimutatta, hogy a szemünkön keresztül ki lehet találni az élettartamunkat, és ez esetleg ötletet adhat arra, hogy meddig fogunk élni.

A kutatások szerint a retina (a látásunk szempontjából fontos apró hártya) jelezheti egészségi állapotunkat és azt, hogy meddig fogunk élni. Azt már eddig is tudtuk, hogy a retina állapota az öregedéssel romlik, de azt nem tudtuk, hogy azoknál az embereknél, akiknek a retinája idősebb a tényleges életkoruknál, magasabb a halálozási kockázat.

A kutatók 11 éven keresztül 46 969, 40 és 69 év közötti embert figyeltek meg, és mindegyikük retináját megvizsgálták. A vizsgálat abból áll, hogy összehasonlítják a retina „biológiai korát” a személy kronológiai életkorával, és ennek révén a tudósok kitalálták az úgynevezett „retinális korkülönbséget”. Azt találták, hogy ha ezek a különbségek jelentősek, akkor az illetőnek nagyobb az esélye a betegségre.

A tanulmány kimutatta, hogy „20 emberből 1 embernél 10 év retinális korkülönbség van”. Ez azt jelenti, hogy az emberek több mint fele, akiknek a szemét vizsgálták, gyorsan öregedett, mert a retinájuk idősebbnek tűnt, mint a tényleges életkoruk. Az emberek 51%-ánál 3 évnél nagyobb volt a korkülönbség, 28%-ánál 5-5 év, 4,5%-ánál pedig 10 évnél nagyobb.

A szemed az Alzheimer-kór esélyeiről is árulkodhat. Ugyanazok a plakkok, amelyek az agyban gyűlnek össze, a retinán is láthatóak, és vizsgálatkor foltoknak tűnnek.

E cikk elolvasása után meg fogod vizsgáltatni a retinádat? Írd meg nekünk a hozzászólásokban!

via