Érdekesség

A „világ legidősebb nője” 128 évesen halt meg, miután 3 évszázadon át élt

Azt mondta: „Mi értelme élni? Csak ülök itt és nem csinálok semmit.” Néhány hónappal később pedig a dél-afrikai Johanna Mazibuko 128 éves korában elhunyt, és ezzel ő lett a „világ legidősebb nője”. Íme, egy pillantás az ő lenyűgöző, 3 évszázadon átívelő útjára.

Békés élete volt.

A belső köréhez tartozók szerint Mazibuko rendelkezett olyan személyazonossági okmányokkal, amelyek igazolták, hogy 1894. május 11-én született. Egy kukoricafarmon nevelkedett, és soha nem járt iskolába. Nem tudott írni és olvasni.

Mazibuko 12 gyermek közül a legidősebb volt, és a legfiatalabb testvérei közül 3 még életben van.

„Olyan jól éltünk a farmokon” – mondta gyermekkoráról egy interjúban. „Egészségesen nőttem fel, főleg friss tejet és vadspenótot ettem. Most modern ételeket eszem. Hozzászoktam, de hiányzik az az étel, amin felnőttem.”

Néhány gyermeke még mindig él.

Bár a pontos dátumra nem emlékszik, Mazibuko hozzáment egy idősebb özvegyemberhez, akinek tehenei voltak, és ő vajat készített. Boldog életet élt vele, és azt mondta: „Ő gondoskodott arról, hogy semmiben se szenvedjek hiányt”.

A házaspárnak 7 gyermeke született, akik közül 2 még mindig él. Több mint 50 unokája és dédunokája van.

Elgondolkodott létezésének értelmén.

Néhány héttel a halála előtt Johannát kórházba vitték, ahol agyvérzéssel kezelték. Két hét múlva hazaengedték, és 3 nappal később otthonában hunyt el.

Éppen tavaly, a 128. születésnapján mondta egy riporternek: „Csodálkozom, hogy ennyi év után miért vagyok még mindig itt. Miért vagyok még mindig itt? Az emberek körülöttem haldokolnak”.

Mondanom sem kell, hogy Johanna Mazibuko lenyűgöző életet élt, és jelentős történelmi események idején is jelen volt. Emléke biztosan tovább él majd a sok generáción keresztül, amelyet hátrahagyott.

via