Állatok Érdekesség

Állatorvosok felfednek 8 kutyafajtát, amit személy szerint soha nem tartanának

Mindenki szabadon dönthet arról, hogy melyik kutyafajtát teszi szerető családja tagjává. Vannak azonban olyan bundások, amelyek túlságosan igényesek, vagy gondot okoznak gazdáiknak. Dr. Ben és Dr. Terrell állatorvosok a TikTok-on megosztották véleményüket arról, hogy melyik kutyafajtákat kerülnék el mindenáron. Szerintük az embereknek figyelembe kell venniük ezeket az információkat, hogy ne érezzenek késztetést arra, hogy megszabaduljanak a kutyájuktól, ha a dolgok nehezebbre fordulnak.

1. Csaucsau

Ezek a bolyhos kutyák abszolút aranyosnak tűnnek, de az állatorvosok arra figyelmeztetnek, hogy aranyos külsejük megtévesztő lehet. Dr. Ben megosztotta: „Biztos vagyok benne, hogy vannak kedvesek, de úgy tapasztalom, hogy gyakran nem túl kedves a temperamentumuk, nagyon zárkózottak tudnak lenni, és gyakran nagyon agresszívek az állatorvosnál”.

2. Tacskó

A Csaucsauval ellentétben a tacskók csodálatos személyiséggel rendelkeznek, és szeretetteljes háziállatok. Azonban gyakran alakulnak ki náluk súlyos egészségügyi problémák, amelyek akár műtétet is igényelhetnek. „Négyből egynél életük során hátproblémák alakulnak ki, amelyek az egyszerű fájdalomtól a teljes bénulásig terjedhetnek” – árulta el az állatorvos.

3. Csivava

Ami a csivavákat illeti, hírük van arról, hogy kissé kiszámíthatatlanok, és ezt Dr. Terrell is megerősíti. Véleménye szerint tipikus „bokaharapdálók”, és túlságosan ragaszkodnak egyetlen emberhez. Tehát ha nagy családod van, akkor lehet, hogy egy csivava nem a legjobb választás számodra.

4. Német juhászkutya

A német juhászkutyák arról híresek, hogy vadul hűséges és megbízható kutyák, de ennek túl nagy ára lehet. Dr. Terrell figyelmeztetett: „Megvan bennük a potenciál, hogy igazán nagyszerű kutyák legyenek, jó rendőrkutyák, és jók a mentés típusú forgatókönyvekben, de a klinikákon látottak 95%-a le akarja harapni az arcodat, mert nincsenek megfelelően kiképezve”. Ha nem vagy hajlandó következetesen kiképezni őket egész fiatalkorukban, akkor komoly bajba kerülhetsz.

5. Shar Pei

Sajnos a Shar Pei az egyik legegészségtelenebb kutyafajta a listánkon. Amellett, hogy hajlamosak a véletlenszerű lázra és gyulladásra, amit egyébként Shar-Pei-láznak neveznek, a ráncuk is sok gondot okoz. Dr. Ben így magyarázza, miért rendkívül nehéz a Shar Pei gondozása: „Annyira ráncosak, hogy a szemhéjukat fel kell ragasztani, hogy a szőrszálak ne dörzsöljék a szemüket”.

6. Doodle

Az állatorvosok szerint sajnos a doodle keverékek szerethető külsejük ellenére rendkívül kiszámíthatatlanok tudnak lenni. Dr. Terrell megosztotta: „Sokan közülük őrülten hiperaktívak, 2 másodpercig sem tudnak nyugton ülni, és volt már néhány nagyon agresszív is”. Azt is hozzáteszi, hogy gyakran alakul ki fülgyulladásuk, és drága ápolást igényelnek.

7. Cavalier King Charles spániel

Dr. Ben bevallja, hogy ő mindenképpen egy Cavalier King Charles spánielt választana magának, ha nem lennének súlyos egészségügyi problémáik. Ennél a fajtánál gyakran alakul ki a mitrális billentyűbetegség nevű szívbetegség, ami azt jelenti, hogy nehezen kapnak levegőt, és szívelégtelenségben meghalhatnak. Az állatorvos azt is hozzátette: „Véleményem szerint nem tisztességes egy olyan kutyát tenyészteni, amelynél ilyen nagy a betegség valószínűsége”.

8. Mopsz/ Si-cu/Buldog

És végül, de nem utolsósorban, van néhány fajta, amelyet sokan imádnak, ezek közé tartozik a mopsz, az angol buldog, a francia buldog, a Si-cu és más lapos arcú kutyák. Ahogy Dr. Ben kifejtette: „Annyira sok problémára hajlamosak – gerincproblémák, bőrproblémák, szemproblémák. Az a tény, hogy több mint felüknél császármetszést kell végezni a szüléshez, elég etikai kérdés számomra ahhoz, hogy soha ne akarjak egyet sem.” És persze az is nyilvánvaló gond, hogy légzési problémáik vannak, ami még több gondot okoz a gazdiknak és maguknak a kutyáknak is.

Neked van ilyen fajta kutyád? Tapasztaltad már a fent említett problémák valamelyikét kedvenc háziállatoddal kapcsolatban?

via