Életmód

Amit a kilincsekről tudni érdemes

A kereskedők kínálatában megannyi különböző kilincs érhető el. Nem könnyű kiválasztani a számunkra ideális típust, amely a praktikum és az esztétika minden szempontjának képes megfelelni. Az alábbi írás ebben igyekszik segíteni.

Rozettás és hosszúcímes kilincsek

A kilincsválasztás első lépése annak eldöntése, rozettás vagy hosszúcímes változat mellett döntünk. A rozettás megoldások esetében két darab kör- vagy négyzetalakú fémrozettával találkozunk; az egyikhez a kilincs fogantyúja csatlakozik, a mások mögött a kulcslyuk és a zár kap helyet. A hosszúcímesnél egy hozzávetőlegesen 25 cm hosszú címkére szerelik a kilincset, illetve ezen a lapkán kap helyet a kulcslyuk is.

Napjainkban a modern lakberendezési stílusoknak és a letisztult formavilág iránti törekvésnek köszönhetően elsősorban a rozettás változatok népszerűek, címes kilincseket inkább klasszikus ajtókon használunk. Ez utóbbiak tesznek remek szolgálatot a felújított ajtók esetében is, ahol a javítás nyomait sikeresebben takarják a címes változatok.

Pár szó a zárakról…

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a beltéri ajtók esetében csupán egyfajta zárral találkozunk, pedig a klasszikus kulcslyukas megoldások mellett toalettfordítós (WC) és cilinderlyukas (PZ) zárak is rendelkezésre állnak. A toalettfordítós zárak esetében belülről, kulcs nélkül tudjuk zárni a helyiséget. A cilinderlyukas megoldások irodák, biztonságosan zárandó kamrák esetében tesznek jó szolgálatot.

Bejárati ajtók esetében lényeges kérdés, hogy a zár kilincs- vagy kulcsműködtetésű-e, vagyis a kilincset szükséges-e a vízszintes nyugalmi helyzetéből fölfelé mozdítani a záráshoz (kilincsműködtetésű zár) vagy hagyományos módon csak a kulccsal kell zárni az ajtót (kulcsműködtetésű zár).

Igénybevétel és anyaghasználat

A kereskedelmi kínálatban megtalálható kilincsek különböző anyaghasználattal és felületképzéssel rendelkeznek. A kilincsek között megtalálhatjuk a minimalista stílust képviselő darabokat és a túldíszítetteket is, így könnyedén kiválaszthatjuk azt a terméket, ami a leginkább megfelel az ízlésünknek. Érdemes előnyben részesíteni azokat, amelyek harmonizálnak a lakásunk enteriőrjével.

A kilincsek legtöbbször rozsdamentes acélból, alumíniumból, zamakból (cink-alumínium ötvözet, spiáter) vagy rézből készülnek. A felületük gyakran lakkozott fényes króm, matt króm, szatén nikkel vagy súrolt bronz.

Védelem és tisztítás

Általánosságban minden kilincstípusnál elmondható, hogy óvni kell őket a jelentősebb mechanikai terheléstől, különösen a fémtárgyakkal történő súrlódástól és ütésektől. Különösképpen igaz ez a lakkozott felületű rézkilincsekre, amelyek akár tönkre is tehetők: a karcok és a sérülések miatt védtelenné válik a rézfelületük, ami miatt oxidáció léphet fel.

A legtöbb kilincs esetében kerülendő a vegyszeres tisztítás. Noha a higiénia biztosítása elképzelhetetlen a kilincsek időnkénti fertőtlenítése nélkül, használjunk olyan megoldást, ami garantáltan kíméletesen bánik az érzékeny felületekkel is! A lerakódott szennyeződések eltávolítását érdemes a kilincs típusának megfelelő készítménnyel végezni.