Érdekesség

Az emberek kevesebb borravalót akarnak adni, miután látták a felszolgáló órabérét: „A borravaló-kultúra elszabadult”

Amikor Amanda arról beszélt, hogy mennyit keres óránként a borravalóval és az alapfizetésével együtt, néhányan a TikTok-on úgy gondolták, hogy a felszolgálóknak kevesebb borravalót kellene kapniuk. De mielőtt erre rátérnénk, beszéljünk arról, hogy hol dolgozik Amanda, és hogy általában mennyit keres felszolgálóként.

Amanda, akit a TikTok-on @amanda4xx néven ismernek, egy New York-i Texas Roadhouse felszolgálója.

Az árak ott hasonlóak, mint más étteremláncoknál, például az Applebee’s-ben vagy a TGI Fridays-ben. Például egy steak-ételért körülbelül 22 dollárt kell fizetni.

Úgy tűnt, hogy Amanda számára ez egy lassú nap volt, és csak 3 órás műszakja volt. Bár a videóból nem tudjuk pontosan, mikor kezdődött a műszakja, a nyugtákból tudjuk, hogy 2023. augusztus 4-én, pénteken, este 6 óra körül kezdett dolgozni.

Mivel ez egy hétvégi vacsorás műszak volt, valószínűleg a műszak időtartamától függetlenül is zsúfolt és ígéretes lehetett. Itt van Amanda keresetének bontása, a legközelebbi dollárra kerekítve:

12 dollár borravaló a 48 dolláros számlán
20 dollár borravaló egy 101 dolláros számlán
9 dollár borravaló egy 46 dolláros számlán
30 dollár borravaló egy 130 dolláros számlán
7 dollár borravaló egy 49 dolláros számlán
22 dollár borravaló egy 113 dolláros számlán
32 dollár borravaló egy 127 dolláros számlán
12 dollár borravaló egy 62 dolláros számlán
25 dollár borravaló egy 74 dolláros számlán

Amanda megemlítette, hogy a borravaló nagy részét hitelkártyával fizették ki, és az étterem 95,14 dollárral tartozik neki. A 9,00 dolláros órabérrel számolva Amanda teljes műszakonkénti keresete 150,14 dollár, ami átlagosan 59,00 dollárt jelent óránként.

A kommentszekcióban valóban megkérdőjelezhető vélemények hangzottak el.

„A borravaló-kultúra elszabadult” – írta az egyik kommentelő, míg egy másik hozzátette: „Ma hagytam egy 7 dolláros borravalót, és nem vettem észre, hogy az nem 10%-a annak, amit rendeltem, és nagyon rosszul éreztem magam. Többé már nem! Köszönöm. Határozottan túlborravalóztam.”

Néhányan megemlítették, hogy inkább a szakácsoknak adnának borravalót a felszolgálók helyett, utalva arra, hogy szerintük a főzés nehezebb munka. Ez zavart keltett azzal az elképzeléssel kapcsolatban, hogy a felszolgálás könnyű.

Egy nyugdíjas szakács csatlakozott a vitához, aki elismerte, hogy a borravaló jó lenne, de rámutatott, hogy a szakácsok általában nem kapnak borravalót. Hangsúlyozta, hogy a szakácsokat jobban meg kellene fizetni, még akkor is, ha már így is magasabb bért keresnek, mint a felszolgálók.

A negatív megjegyzések ellenére Amanda nem tántorodott el.

A következő TikTok-videójában megígérte, hogy elárulja egy másik műszakból származó bevételét, és ezt be is tartotta. Miután 4 órát dolgozott, Amanda lényegében 50,00 dollárt keresett óránként. Úgy tűnik, a kritika egyáltalán nem befolyásolta a borravalóját.

@amanda4xx What I made in a 3 hour shift at Texas Roadhouse! It was a slow day so i only worked for 3 hours. #texasroadhouse #serverlife #server #waitress #tips #servertiktok #money ♬ original sound – Amanda

Amanda elszántsága lenyűgöző. Annak ellenére, hogy kritikával kell szembenéznie, továbbra is keményen dolgozó felszolgálóként halad előre. Története elgondolkodtat minket a borravalóval kapcsolatos nézeteinkről. Te mit gondolsz a borravaló-kultúráról?

via