Érdekesség

Az Y generációs apukák másképp nevelik a gyerekeket, és ez teszi őket különlegessé

Ahogy az idősebb Y generációsok közelednek a 40-es éveikhez, sokan közülük családot alapítanak és gyermeket nevelnek. Úgy tűnik, az Y generáció apáinak saját nézeteik vannak a családról és a szülői szerepvállalásról. Úgy tűnik, általában jobban részt vesznek abban, hogy időt töltsenek a gyermekeikkel, és az apasági szabadság kivétele, hogy megosszák a gyermeknevelési feladatokat a partnerükkel, új normává vált számukra.

Közelebbről is megnéztük a modern apák portréját, és íme, mit találtunk.

Jobban részt vesznek a gyermeknevelésben, mint a korábbi generációk apukái.

A korábbi generációkhoz képest az Y generációs apukák több időt töltenek otthon a gyerekeikkel, és általában jobban részt vesznek a gyereknevelésben. Hajlamosak arra, hogy a szülőséget életük és identitásuk szerves részének tekintsék. A modern apukák nemcsak lelkesebben foglalkoznak a gyerekneveléssel, hanem hajlamosak többet segíteni a párjuknak a háztartási munkákban is.

Sok Y generációs apuka még apasági szabadságot is kivesz.

Míg a szülési szabadságot már mindannyian megszoktuk, addig az apasági szabadság sokak számára még mindig újdonság. Az Y generációs apukák nem haboznak szülői szabadságot kérni a főnökeiktől, hogy segítsenek a párjuknak az otthoni gyereknevelésben. Így egyre több vállalat tesz lépéseket annak érdekében, hogy egyenlő szülői lehetőségeket biztosítson az anyukáknak és az apukáknak.

Néhányan közülük úgy döntenek, hogy az újszülöttekkel maradnak, amíg a babák anyukái dolgoznak. A megosztott szülői szabadság olyan kompromisszum, amely lehetővé teszi, hogy az anyukák és az apukák egyaránt otthon maradhassanak a gyerekekkel.

Átalakítják a karrierjüket, hogy több időt tölthessenek a gyerekeikkel.

Nem minden Y generációs apuka áll készen arra, hogy teljesen feladja a karrierjét, és átálljon az otthoni gyereknevelésre. Sokan közülük továbbra is ők maradnak a kenyérkeresők, de még ebben az esetben is megtalálják a módját annak, hogy több időt töltsenek a fiaikkal és lányaikkal. Rugalmas időbeosztást kérnek a munkahelyükön, vagy saját vállalkozást indítanak, amelyet otthonról is működtethetnek, és amely lehetővé teszi számukra, hogy sikeresen összeegyeztethessék a munkát és a szülőséget.

Az Y generációs apukák által választott egyéb karrierstratégiák közé tartozhat a heti 1 nap otthonról történő munkavégzés vagy a néhány órával korábbi távozás. Természetesen nem minden vállalat áll készen arra, hogy rugalmas munkarendet biztosítson a fiatal apukáknak, de a helyzet lassan változik, ahogy egyre több apa igyekszik összeegyeztetni a családot és a munkát.

Szuper biztonságosak és felelősségteljesek.

Úgy tűnik, hogy az Y generáció anyukái és apukái egyaránt gyakran fordulnak az internethez, ha biztonsági tippekről van szó. Míg a korábbi generációk szülőinek tipikus biztonsági felszerelései a biztonsági övek és a biciklis bukósisakok lettek volna, addig a mai szülőknek weboldalak és mobilalkalmazások lavinája áll a rendelkezésükre. Az internet az a forrás, ahonnan a mai szülők minden információt megtudnak a gyermekneveléssel kapcsolatban, beleértve az egészséget, a napi rutint, az étkezési szokásokat, a játékokat és az oktatást.

Az Y generációsok gyerekeinek élete jobban be van ütemezve, mint valaha. A modern élet tempója és ritmusa arra készteti a szülőket, hogy ne csak a munkaidejüket, hanem a szabadidejüket és az egész családi életüket is megtervezzék. A mindent megtervezés kényszere hozta létre a „play date” (játékdélután) nevű jelenséget, amely tulajdonképpen egy tervezett összejövetel, amikor a gyerekek játszanak. Miközben több házaspár gyermekei együtt játszanak, szüleik megbeszélhetik saját problémáikat, barátkozhatnak és vállalkozásokat építhetnek.

Egyetértesz azzal, hogy minden generációnak megvan a maga szülői szemlélete? Látod az Y generációs apukákban az imént tárgyalt jellemzőket?