Érdekesség

Egy férfi 45 éven át gyűjtötte a pennyket, és a pénzösszeg miatt elakadt a bank szava

Mindannyiunkkal előfordult már az a pillanat, amikor felkaptunk egy elkóborolt aprópénzt a járdán, talán különösebb gondolkodás nélkül. De Otha Anders számára a pennyk gyűjtése több lett, mint egy alkalmi hobbi – 45 éven át tartó hála és elmélkedés lett belőle.

Egy egyedülálló gyűjtemény kezdete

Otha Anders az 1960-as évek végén kezdte gyűjteni a pennyket. Nem a vagyonszerzés volt a szándéka, egyszerűen csak élvezte a gyakorlatot. Még akkor is, amikor az amerikai kormány elindított egy programot, amelyben minden leadott 100 dollár értékű pennyért 125 dollárt ajánlottak, Anderst nem érdekelte. A gyűjtemény szentimentális értéket képviselt számára.

Anders számára a pennygyűjtés több lett, mint időtöltés. Valójában spirituális gyakorlattá vált. Minden egyes pennyt úgy tekintett, mint egy emlékeztetőt arra, hogy megálljon és hálát adjon. Akár tankolás közben, akár a földön, akár egy boltban talált egy pennyt, az egy lehetőség volt számára, hogy értékelje a pillanatot.

Emlékeztető a hálára

Anders összefüggést vett észre a napi hálája és a pennyk megjelenése között. Azokon a napokon, amikor kevésbé érezte magát hálásnak, látszólag megjelent egy penny, ami szelíd emlékeztetőül szolgált, hogy értékelje azt, amije van. Ez a napi rituálé egyedi jelentéstartalommal ruházta fel a gyűjteményét.

Anders egy figyelemre méltó elvhez is ragaszkodott: soha nem fogadott el senkitől, még a legközelebbi családtagjaitól sem érmét ajándékba. Ez a megerősítő kapcsolat a lelkisége és a valódi talált pennyk között megerősítette a gyakorlat fontosságát.

Óriási vizeskannák megtöltése

Anders egészen új szintre emelte a gyűjtést azzal, hogy óriási vizeskannákat töltött meg az aprópénzekkel. Ami 5 ötgallonos (kb. 19 literes) kanna megtöltésével kezdődött, sokkal nagyobb vállalkozássá vált. Még a kezdeti cél elérése után is úgy érezte, hogy folytatni kell. Végül lenyűgöző 15 ötgallonos kannát töltött meg pennykkel.

Meglepő pénzügyi szerencse

A gyűjteménye mélyen gyökerező értéke mellett Anders felfedezte, hogy a pennyknek jelentős pénzügyi értéke is van. Miután rájött, hogy a lakástulajdonosi biztosítása nem fedezi a gyűjteményt, a bankjához fordult segítségért. A Louisiana állambeli Rustonban található Origin Bank, ahol Anders már régóta ügyfél volt, segített neki a folyamatban.

A kannák felnyitása nehéz feladatnak bizonyult, egy fejszére volt szükség a feltörésükhöz. A bank alelnöke, Jennie Cole kifejezte készségét, hogy támogatja Anders-t, még akkor is, ha a folyamat több mint öt órát vett igénybe. Végül megállapították, hogy Anders 513 614 pennyből álló gyűjteménye több mint 51336 dollárt (kb. 18,5 millió forintot) ér.

Otha Anders története rávilágít arra, hogy az emberek milyen egyedi módon találnak értelmet és célt az életükben. Ami egy egyszerű aprópénz gyűjtésnek indult, 45 évig tartó, hálával, elmélkedéssel és meglepő anyagi szerencsével teli utazást eredményezett. Anders története arra ösztönöz bennünket, hogy találjunk jelentőséget az apró dolgokban, és értékeljük a mindennapi életünk szövetébe szőtt spirituális kapcsolatokat.

via