Érdekesség

Egy férfi kékre változott az évekig tartó étrend-kiegészítők szedése után

Paul Karason, a híres kék ember, más néven Törpapa, világos bőrű, vörös hajú, szeplős fiúként jött a világra. A 2000-es évek elején Karason népszerűsége az egekbe szökött, köszönhetően internetes hírnevének és számos televíziós szereplésének, ahol őszintén beszélt állapotáról. Tarts velünk, és nézd meg, hogy mi áll Karason kék arcszínének hátterében, és hogy története hogyan szolgál elrettentő példaként.

Annak ellenére, hogy Paul Karason pikkelysömörben, savas refluxban és ízületi gyulladásban szenvedett, eltökélte, hogy megoldást talál betegségének enyhítésére. Saját kutatásai révén felfedezte az ezüstkolloidot – az ezüst vízben feloldott oldatát, amelyet egykoron széles körben használtak antibiotikumként, mielőtt a penicillin megjelent volna az 1930-as években.

Az ezüstkolloidot azonban 1999-ben betiltották a vény nélkül kapható gyógyszerek között, amikor a tudósok felfedezték, hogy súlyos károkat okozhat a belső szervekben.

Karason több mint egy évtizeden át fogyasztotta a csodaszernek hitt gyógymódot. Még a bőrére is ezüstkészítményt kent, azt állítva, hogy az meggyógyította savas refluxát és ízületi gyulladását. „Olyan ízületi gyulladásom volt a vállaimban, hogy egy pólót sem tudtam lehúzni. És a következő dolog, amire emlékszem, hogy egyszerűen elmúlt” – osztotta meg.

Az ezüst kolloid tartós használata azonban az ezüst felhalmozódásához vezetett a szervezetében, ami egy állandó és ritka állapotot, az úgynevezett argyriát okozta. Csak amikor egy régi barátja megkérdezte tőle: „Mit tettél magaddal?”, akkor jött rá Karason, hogy a bőrében felhalmozódott ezüst miatt kékült el.

Karason szerint kék bőre bizonyos előnyökkel járt számára. Soha nem tapasztalt leégést a napon, és nem kellett napszemüveget viselnie. Volt azonban néhány hátránya is, amit nehezen tudott kezelni. Megosztotta, hogy egyes emberek „nem voltak vele túl udvariasak”. Emellett Karason elárulta, hogy nehezen talált munkát, mivel a munkaadók nem szívesen alkalmaznak olyan személyeket, akik „feltűnően mások”, vagy az ő esetében kék bőrűek.

Tragikus módon Paul Karason 2013-ban, 62 éves korában hunyt el a szívével kapcsolatos komplikációk miatt.

Törpapa útja megrendítő emlékeztetőül szolgál az otthoni gyógymódokkal kapcsolatos lehetséges veszélyekre. Bár érthető, hogy az egészségügyi problémákra gyors és egyszerű megoldásokat keresünk, fontos felismerni, hogy az ilyen gyógymódok jelentős kockázatokat rejthetnek magukban. A kezelés legbiztonságosabb és leghatékonyabb megközelítése mindig az, ha orvoshoz fordulunk, és követjük az ő ajánlásait.

via