Érdekesség

Egy friss tanulmány felfedte a rózsaszín tó titkát

A Hillier egy Nyugat-Ausztráliában található tó, amely jellegzetes rózsaszín színéről ismert. Bár azt gondolhatod, hogy ezt photoshoppolták vagy ilyesmi, mi most leleplezzük az igazságot – a tó teljesen természetes. Ma pedig szeretnénk megosztani néhány dolgot olvasóinkkal a színéről, és azt, hogy miért tartják természeti jelenségnek.

Lehet, hogy ember által készítettnek tűnik, de nem az.

Már jóval a rágógumi megalkotása előtt az emberek azon tűnődtek, hogy mitől kapta az ausztrál rózsaszínű tó a rendkívül élénk rágógumi színét. Matthew Flinders volt az első, aki 1802-ben felvetette, hogy a Hillier-tó rózsaszín árnyalatát a sótartalom okozza, azonban a kutatások azóta kimutatták, hogy ez csak az igazság fele.

Ez a tó más színes tavakhoz képest egyedülálló.

Embed from Getty Images

Számos rózsaszínű tó és lagúna található Nyugat-Ausztráliában, de a Hillier-tó talán a legfurcsább, mert éles kontrasztot alkot a környező zölddel. Mivel Middle Island partján fekszik, a rózsaszín tó, ha lehet, még rózsaszínesebbnek tűnik, ha az óceán kék árnyalatával szembeállítják.

Az új kutatásokat 2022-ben indították el.

A tudósok már évek óta tanulmányozzák a Hillier-tó rózsaszínű színét, és a Scott Tighe által vezetett legújabb kutatások további betekintést nyújtottak a tó egyedi színének okába. A kutatócsoport megállapította, hogy a rózsaszínes elszíneződést nemcsak a sókéregben élő mikroorganizmusok okozzák, hanem a halo bakteriorhodopszin nevű pigment magas koncentrációja is, amelyet egy olyan halobacteria-típus termel, amely a Hillier-tóhoz hasonló, magas sótartalmú környezetben él.

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a tó rózsaszín színe napszaktól függően változik: reggel vörösebbnek, délután pedig rózsaszínűnek tűnik. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a fény hogyan lép kölcsönhatásba a tó pigmentjeivel.

Bár sokáig rejtélyes volt, végre tudjuk a tó titkát.

Embed from Getty Images

A kutatócsoport megállapította, hogy a Hillier-tó sokféle extremofilnak ad otthont, olyan organizmusoknak, amelyek alkalmazkodtak ahhoz, hogy olyan zord körülmények között is túléljenek, amelyek más fajok számára barátságtalanok lennének. Ezek a mikroorganizmusok úgy fejlődtek ki, hogy elviselik a tó magas sótartalmát, ami hozzájárul a rózsaszínű színéhez.

A tudomány mellett a Hillier-tavat érintetlen szigetek veszik körül, amelyeknél különféle vadon élő állatok, köztük fókák, delfinek és vándorló bálnák élnek. A tó egyedülálló rózsaszín színe és természetes környezete lélegzetelállító látványt nyújt. Népszerű turisztikai célpont és a természet szépségének példája.

Szeretnél egyszer ellátogatni a Rózsaszín tóhoz? Mi volt az első tipped, amikor megláttad a színét?

via