Érdekesség

Egy futó történelmet ír, mint az egyik első Down-szindrómás nő, aki teljesítette a 10 órás New York-i maratont.

Az elmúlt hétvégén történelmi pillanat következett be, amikor a 33 éves Kayleigh Williamson lett az egyik első Down-szindrómás nő, aki sikeresen teljesítette a New York City Maratont. Édesanyja, Sandy Williamson, aki lánya mellett futott, megosztotta, hogy a 10 órás út tánccal, meleg ölelésekkel és számtalan pacsizással telt.

Nem ez volt az első maratonja.

Kayleigh nem újonc a futás világában. Korábban már teljesítette a Boston Maratont, az Austin Maraton 21 mérföldjét (33,8 km), és lenyűgöző 20 félmaratont. Kayleigh útja a futás felé 2017-ben kezdődött, amikor édesanyjánál Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. „Bevezettem néhány egészséges életmódbeli döntést” – magyarázta Sandy, „Kayleigh pedig szeretett volna velem együtt versenyezni”.

Azóta Sandy szerint lánya mélyen megszerette a futást. Kayleigh-nek és Sandy-nek vannak közelgő tervei, köztük egy Turkey Trot hálaadás napján, valamint félmaratonok decemberben, januárban és februárban. Kayleigh így foglalja össze a futás iránti szeretetét: „Szeretek futni, mert boldoggá tesz”.

Kayleigh a maratonon nagymamája tiszteletére vett részt, aki sajnos 2021-ben hunyt el.

Az útja mély jelentőséggel bírt, mivel lehetővé tette számára, hogy teljesítse néhai nagymamája egyik dédelgetett álmát. Nagymamája gyakran beszélt arról, hogy elviszi őt New Yorkba, hogy megnézze az ünnepi fényeket, és ez a maraton jelentette Kayleigh számára az első alkalmat az államban. Nagymamája tiszteletére és az Alzheimer-kórra való figyelemfelhívás érdekében Kayleigh egy pólót viselt, amelyen ez állt: „Futás a nagymamám emlékére, az emlékek számítanak, Alzheimer-kórra való figyelemfelhívás”.

Kayleigh édesanyja végtelenül büszke rá.

A lánya New York City Maratonon szerzett élményeire reflektálva az 56 éves Sandy így nyilatkozott: „New York megváltoztatta a lányom látásmódját. Minden alkalommal, amikor zenét hallott, megállt táncolni. Nagyon érzelmes volt számára a végén, az utolsó két mérföldön”.

Hozzátette továbbá: „De aztán valaki bekapcsolta a zenét a telefonján, és ő táncolt egy kicsit. Aztán sírva fakadt. Az izmai fájtak és bántották. Ilyen dolgok. De Kaylee nem állt le. Nem akarta feladni.”

via