Érdekesség

Egy nyolcéves kisfiú 900 éves kincset talált a svéd tengerparton

A nyolcéves Bruno Tillema egy svédországi családi nyaralás során figyelemre méltó felfedezésre bukkant – egy ősi viking leletre. Miközben egy gotlandi tengerparton élvezték a nyaralást, Bruno élénk érdeklődése a fosszíliák iránt, amelyet egy nemrégiben kapott könyvajándék táplált, arra késztette, hogy a földet kutassa át kincsek után.

A strandon egy különös fémtárgy keltette fel Bruno figyelmét, és úgy döntött, hogy utánajár a dolognak. Egy sötétbarna, bonyolultan faragott háromszög alakú lelet volt. Édesapja, Andreas Tillema megosztotta: „Éppen egy könyvet adtunk neki a kövületekről, és emiatt aktívan fürkészte a földet a szemével”.

Bruno impulzívan felvette a tárgyat, és folytatta a sétáját, nem is sejtve annak jelentőségét. Csak akkor jöttek rá, hogy egy valódi ősi leletet tartanak a kezükben, amikor az édesanyja érdeklődött a tárgyról.

A régészek később Bruno leletét egy viking kori bronzcsatként azonosították, amely megdöbbentő módon több mint 900 éves. A csatot állatfej alakúra tervezték, egy gyönyörű darab a múltból.

Bruno figyelemre méltó leletét megőrzik és egy gyűjteménybe helyezik, hozzájárulva ezzel a sziget gazdag történelmi örökségéhez. Továbbá Bruno lelkesedése a régészet iránt is lángra lobbant, mivel arról álmodik, hogy egy nap egy Tyrannosaurus Rex koponyát talál.

via