Érdekesség

Egy petefészek nélküli nő csodával határos módon ikreket szül

A termékenységi orvostudomány annyira fejlett, hogy ma már szó szerint csodákat hoz létre. Manapság például egy olyan nő, akinek nincsenek petefészkei vagy petevezetékei, teljes mértékben képes egészséges, teljes terhességet kihordani. Ez túl szépnek tűnhet ahhoz, hogy igaz legyen, amíg nem hallod Shelly Battista történetét, akit 2 egészséges babával áldott meg a sors, amikor ez teljesen lehetetlennek tűnt.

Shelly rákdiagnózisa teljes sokként érte.

2020 elején Shelly Battista, aki akkor 34 éves volt, és férje, Robert, nemrég lettek első kislányuk, Emilia szülei, és élvezték az életet. Egy nap, szoptatás közben Shelly egy csomót vett észre a mellében, de azt hitte, hogy egy eltömődött tejcsatorna. Nem volt emlőrákos betegség a családjában, így nem gondolta, hogy veszélyes.

Miután a csomó nem mutatta a javulás jeleit, Shelly elment kivizsgálásra, és megkapta a rémisztő diagnózist: tripla-negatív mellrákja van, egy olyan mutációval, amely hajlamossá teszi más ráktípusokra is. Azt is megtudta, hogy hajlamos a petefészekrákra, így az esélyek nem Shelly javára szóltak.

Shelly és Robert mindketten tudták, hogy a jövőben több gyermeket szeretnének. Mindketten azt mondták: „Éppen csak elkezdtük a közös életünket, amikor megkaptuk ezt a sokkoló hírt”. Mivel nem volt vesztegetni való ideje, Shelly azonnal elkezdte a kezelést, de orvosa még több reményt nyújtott, mint amire számított.

Az orvosa lett a család megmentője.

Shelly olyan szerencsés volt, hogy Dr. Kara Goldman volt a személyes orvosa. Dr. Goldman a termékenység megőrzésére szakosodott orvosként nagyon komolyan vette a pár álmait a nagyobb családról, és megoldást ajánlott. Elmagyarázta, hogy mivel a kemoterápia mérgező a petefészkekre, először egy termékenységi kezelésnek kell alávetniük Shellyt.

A doktornő elmondta: „2 nappal később kezdtük el a termékenységmegőrzési útját. Elkezdte a gyógyszereket, és 2 héttel később már 8 fagyasztott embriója volt”. Ami ezután következett, az 12 kör kemoterápia, kettős masztektómia, és végül mindkét petefészek és petevezeték eltávolítása volt, de Shelly rákmentes volt.

Végül Shelly megkapta élete meglepetését.

Egy évvel a kezelések után Shelly engedélyt kapott arra, hogy újra megpróbáljon teherbe esni. Természetesen ez egy egészen más út volt, mint az első, de nem lehetetlen. Dr. Goldman elmondta: „A petefészkek és a méh egymástól nagyon függetlenül működnek. Shelly esetében, mivel nem voltak hormontermelő petefészkei, képesek voltunk biztosítani számára a terhességhez szükséges hormonokat.”

Az első két embrióbeültetés sikertelen volt, de ahogy mondani szokták, a harmadik volt a varázslat. És a csodák ezzel még nem értek véget. Az első ultrahangvizsgálat során Shelly és Robert megtudták, hogy ikreket várnak, annak ellenére, hogy csak egy embriót ültettek be. Az orvos elmagyarázta, hogy ennek az esélye 1%.

2022. december 9-én, pontosan 2 évvel azután, hogy rákmentesnek nyilvánították, Shelly ikerlányoknak adott életet. Egy ilyen nehéz út után a pár végre hihetetlenül boldog volt. Shelly kifejtette: „Áldott vagyok, hogy olyan orvosi csapatom van, akik hagyták, hogy kiálljak az orvosi szükségleteimért és a családom jövőjéért. Ez egy igazi csoda… A szívem csordultig tele van”.

via