Érdekesség

„Ha nem tudnék enni, nem akarnék élni” – Stanley Tucci nyíltan beszélt a nyelvrák túlélésének útjáról

Stanley Tucci úgy érzi, hogy van egy második esélye az életre. Az Oscar-jelölt színész elárulta, hogy „hihetetlenül szerencsés”, hogy életben van, miután 2017-ben szájüregi rákot diagnosztizáltak nála. Tucci nyíltan beszélt arról, hogy nem tudta volna átvészelni a betegséget a gyermekei és felesége, Felicity Blunt segítsége nélkül, aki Az ördög Pradát visel sztárjának, Emily Bluntnak a nővére.

Időbe telt, mire megkapta a megfelelő diagnózist.

Mielőtt megkapta volna a pontos diagnózist, Tucci 2 évig élt az állkapcsában jelentkező extrém fájdalmakkal. „Volt egy vizsgálatom, de a vizsgálat nem vette észre. És persze, amikor az ember azt hiszi, hogy valami baj lehet, akkor fél is attól, hogy valami baj van” – magyarázta.

Több orvost is fel kellett keresnie, mire végül kiderült, hogy egy 3 centiméteres daganat van a nyelve tövében: „Nem tudták megműteni, mert a daganat olyan nagy volt. Csoda, hogy nem lett áttétes. Már olyan régóta bennem volt.”

Stanley Tucci első felesége, Kate Tucci 2009-ben halt meg mellrákban.

A daganat „túl nagy volt ahhoz, hogy megműtsék”, és csak „nagy dózisú sugárzással és kemoterápiával” lehetett kezelni.

Tucci, aki első feleségét, Kate-et mellrákban vesztette el, óvakodott ettől. „Megfogadtam, hogy soha nem teszek ilyesmit, mert az első feleségem rákban halt meg, és szörnyű volt végignézni, ahogy éveken keresztül végigcsinálta ezeket a kezeléseket” – vallotta be a színész.

Tuccinak egy lánya és egy fia van feleségével, Felicityvel. Első házasságából 3 nagyobb gyermeknek is az édesapja.

Embed from Getty Images

Stanley 35 napos sugárkezelésen és 7 kemoterápiás kezelésen esett át, ami tönkretette az íz- és szaglóérzékelését, és képtelen volt enni. Elmondta, hogy a kezelés során egy etetőszondát kellett használnia. „A gyerekek nagyszerűek voltak, de nehéz volt számukra. Hat hónapig volt egy tápszondám. Alig tudtam eljutni az ikrek érettségijére” – magyarázta Tucci.

A kezelésnek komoly mellékhatásai voltak.

A kezelés alatt a legnagyobb félelme nem a halál volt, hanem az ízek nélküli élet kilátása. „Úgy értem, ha nem tudsz enni és élvezni az ételt, hogyan fogsz élvezni minden mást?” – tűnődött. A sugárkezelések miatt Tucci szerint minden ételnek olyan íze volt, mint a „valakinek az ürülékével bekent kartonpapírnak”.

Felicity támogatása átsegítette őt élete egyik legnehezebb időszakán.

Miután 2018-ban véget értek a kezelések, Tucci lassan elkezdte újraépíteni az erejét és az evési képességét, ami akkoriban „egyszerűen a legizgalmasabb dolog volt a világon” számára.

Hozzátette, hogy felesége, Felicity Blunt támogatása felbecsülhetetlen volt: „Felicity örökös figyelme, szeretete és bátorítása segített át ezen”.

Még lábadozott, miközben a CNN sorozatát, a Stanley Tucci: Searching for Italy-t készítette.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

CNN Original Series (@cnnorigseries) által megosztott bejegyzés

Tucci elismeri, hogy a kezelésének vannak még hátramaradt komplikációi – egyes ételek íze még mindig „furcsa”, és a fűszeres ételek fogyasztása elviselhetetlenül fájdalmas. A Searching for Italy című étel- és utazási műsor sztárja visszatért a teljesebb életmódhoz, és élvezi régi szenvedélyét, a főzést és az italok készítését a barátokkal és a családdal.

Ahogy ő fogalmaz: „Egy tökéletes szabadnap számomra az lenne, hogy elmegyek a termelői piacra, veszek egy csomó élelmiszert, elkezdek főzni, játszom a gyerekekkel. Aztán meghívni az embereket vacsorára. Számomra ez egy nagyszerű nap.”

A rák örökre megváltoztatta az életét.

Most, hogy megszabadult a rákbetegségtől, Tucci megjegyezte, hogy a betegség megváltoztatta a saját életére vonatkozó szemléletét: „A rák egyszerre félősebbé és kevésbé félőssé tesz. Sokkal idősebbnek érzem magam, mint a betegségem előtt. De még mindig előre akarsz jutni és el akarod végezni a dolgokat”.

Mit gondolsz Stanley Tucci útjáról? Bátran osszátok meg megható történeteiteket a betegségekkel való küzdelemről a hozzászólásokban!

via