Érdekesség

Ha új kádat vásárolnánk…

Ha a kádakra voksolunk a zuhanyzókkal szemben, vagy nem elég nagy a fürdőszobánk, hogy mindkettőnek helyet biztosítsunk, a gondosan kiválasztott kád lehet a legjobb megoldás számunkra. Összegyűjtöttük, mit kell tudni a kiválasztás során; három kérdés megválaszolásával eljuthatunk a számunkra tökéletes választásig.

Milyen legyen a kád formája?

Ma már számos különböző kádforma érhető el, elsősorban az akril anyaghasználat előretörésének köszönhetően. Érdemes azt a típust keresnünk, ahol a dizájn és a kényelem találkozik; vegyük szemügyre a szögletes téglalapalakú, a sarok- és az aszimmetrikus kádakat is!

A szögletes kádak sok évtizede bizonyítják a használhatóságukat, jó szolgálatot tesznek a 21. században is. Ha kádparavánnal kiegészítve zuhanyzóként is használnánk, figyeljünk arra, hogy az alja kellően sík legyen, illetve vízszintes felső peremekkel rendelkezzen, ahol a paraván és a használati tárgyak könnyedén elhelyezhetők. Ha egészen kis fürdőszobával rendelkezünk, de nem szeretnénk lemondani a fürdés öröméről, az úgynevezett minikádak kínálnak észszerű megoldást.

A sarokkádak lényegesen nagyobb helyigénnyel rendelkeznek, így elsősorban nagyobb fürdőszobákban helyezhetők el. Hatalmas előnyük, hogy akár két fő kényelmes fürdőzését is lehetővé teszik; az ilyen kádakban egymás mellett vagy egymással szemben is elférünk. Ezeket is érdemes kádparavánnal ellátni, így igény szerint zuhanyzóként is hasznosíthatjuk azokat.

Ha a helytakarékosság és a dizájn tökéletes ötvözetét keressük, érdemes szemügyre vennünk az aszimmetrikus kádakat. Ezek rendszerint szélesebbek, így az átlójuk átlagosan 20 centiméterrel hosszabb, mint egy klasszikus négyszögletes kád esetében. Meglepően nagy felülettel rendelkeznek, így kényelmes fürdést tesznek lehetővé.

Milyen anyagból készüljön a kád?

Noha az anyagválaszték rendkívül széles, a kínálatot az akril- és zománcozott acélkádak határozzák meg.

A zománcozott acél ma klasszikus megoldásnak számít, számos előnyös tulajdonság említhető mellette; az acél rendkívül funkcionális anyag, ami, szilárdságából és tartósságából adódóan, kiváló alapanyaga a kádaknak. Ugyanakkor érdemes látni a hátrányait, hiszen az acél jó hővezető, így a fürdővíz hőjét igencsak hatékonyan vonja el, ráadásul a rávont zománcréteg sérülékeny. Az acélból készített kádak formavilága igencsak egyszerű – jellemzően szögletes kádak készülnek ebből az anyagból –, így a kor elvárásainak egyre kevésbé képesek megfelelni.

Nem úgy a formai sokszínűséggel rendelkező akrilkádak esetében, amelyek kiváló hőszigetelők, így nem vezetik el a fürdővíz hőjét, felületük puha tapintású és porózusmentes, aminek köszönhetően a tisztításuk is egyszerű. Közöttük találjuk a méltán népszerű hidromasszázs kádakat is, amelyek a víznyomásnak köszönhetően képesek masszírozni a megfáradt izmainkat.

Milyen „extrákat” várunk el a kádtól?

Érdemes tudni, hogy a formai sokszínűségnek köszönhetően ma már olyan kádakat is találhatunk, amelyek beépített ülőkével, ergonomikus támaszokkal, fejtámlákkal és kapaszkodókkal rendelkeznek. Fontoljuk meg, szükségünk van-e ezekre, illetve az általuk képviselt előny kompenzálja-e az esetlegesen nagyobb helyigényt!

Meg kell említeni az úgynevezett kádágyakat, amelyek egyszerű telepítést és igényes megjelenést kínálnak a kádak részére. A kádágyak teljes alátámasztást biztosítanak, ennek köszönhetően nagyobb súlyhatárig repedésmentesen használhatók. Rendszerint hang- és hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek, így a komfortérzetünket is növelni képesek.

Érdemes eljátszani a gondolattal, milyen típus kínálja a legnagyobb kényelmet számunkra, ez alapján döntsünk egyik vagy másik termék mellett!