Életmód Érdekesség

Hogyan tartsd hosszabb ideig tisztán a füleidet

Bár némi fülzsírral rendelkezni teljesen normális, sőt, segít megvédeni a hallójáratokat a fertőzések ellen, mindannyian szeretnénk, ha a fülünk tiszta lenne. De ha eddig vattapamacsot használtál a füled belsejének tisztítására, akkor valójában károsíthatod az egészségedet. Kiderült, hogy sok más egyszerű és egészséges módja van annak, hogy a füleid tiszták maradjanak.

1. Csökkentsd a koffein fogyasztását.

Bár semmi sem segíthet jobban felébredni reggel, mint egy csésze forró kávé, túl gyakori fogyasztása kiválthatja a fülzsír felgyülemlését. Ha el sem tudsz képzelni egy napot a csésze kávéd nélkül, fontold meg, hogy szakemberrel végeztesd el a fülzsír eltávolítását mikroleszívással. Ha csökkenteni szeretnéd a fülzsírlerakódás kockázatát, próbáld meg fokozatosan csökkenteni a koffeinfogyasztást.

2. Dobd el a vattapálcikákat.

A füled vattapálcikával való tisztítása a legegyszerűbb és leggyorsabb módszernek tűnhet a fülzsírtól való megszabaduláshoz, de valójában pont az ellenkezőjét érheti el. A vattapamacsok irritálhatják a hallójáratot, és visszatolhatják a fülzsírt, ami sokkal nehezebbé teszi az eltávolítását. A vattapálcika használata helyett mosd meg a füledet egy kis szappannal, és szárítsd meg egy vékony törülközővel.

3. Próbáld ki az olívaolajat.

Az olívaolajnak rengeteg egészségügyi előnye van, és amellett, hogy hidratálja a bőrödet és véd a szívbetegségek ellen, segíthet abban is, hogy a füled hosszabb ideig maradjon tiszta. Ha hetente egyszer egy kis olívaolajat teszel a füledbe, az felpuhíthatja a fülzsírt, és még arra is ösztönözheti, hogy az természetes módon távozzon a fülből.

4. Maradj hidratált.

Az elegendő vízfogyasztás elengedhetetlenül fontos az általános egészséged és jólléted szempontjából, és ez is segíthet tisztán tartani a füleidet. A hidratáltság megőrzése stimulálja a hallójáratokat, segítve azok tisztulását. És mivel az elegendő vízfogyasztás segít fenntartani a folyadékegyensúlyt, természetes módon segíthet csökkenteni a fülzsír felhalmozódását.

5. Ne tisztítsd a füled belsejét.

Bár csábítónak tűnhet, hogy megtisztítsd a füled belsejét, valójában többet árthatsz vele, mint használsz. Ajánlott csak a külső részt tisztítani, és hacsak nem dolgozol piszkos vagy poros környezetben, akkor elég, ha naponta lezuhanyozol, és nedves ruhával megtörlöd a füleidet kívülről és a füleid mögött, hogy tisztán tartsd a füleidet.

Te általában mivel szoktad tisztítani a füledet?

via