Érdekesség

Így néz ki az emberi tökéletesség a mesterséges intelligencia szerint

A mesterséges intelligencia internetes algoritmusok alapján kutatta, hogyan néz ki a tökéletesség, és az eredmények igencsak csalókák. A közösségi médiában gyakran látni olyan emberek fotóit, akiknek látszólag hibátlan az arcuk és a testük, amit gyakran filterekkel és szerkesztőeszközökkel érnek el, hogy javítsák a kinézetüket. Fontos, hogy ne felejtsük el, hogy ezek az elérhetetlen testképideálok hozzájárulnak a testdiszmorfia és más mentális problémák kialakulásához.

Az eredmények szemet gyönyörködtetőnek, de nagyrészt irreálisnak bizonyultak.

A mesterséges intelligencia már korábban is számos ábrázolást készített a „tökéletes” férfiról és nőről, de a legújabb eredmények nagyon elbizonytalanítóak voltak. Ezeket a mesterséges intelligencia-fényképeket olyan algoritmusok segítségével állították elő, amelyek több milliárd emberi képet és a közösségi média adatainak elkötelezettségi statisztikáit fésülték át.

A The Bulimia Project, egy szervezet, amely az étkezési zavarokra hívja fel a figyelmet, azonban nyomon követte az eredményeket, és arra figyelmeztetett, hogy a képeken ábrázolt testtípusok „nagyrészt irreálisak”.

A tökéletes nő képzete.

Csak egy pillanat kell ahhoz, hogy belássuk, miért lehetnek a képek olyan károsak és veszélyesek bárki számára, aki nem egy napbarnított fehér ember. Először is, mind a férfi, mind a női fotókon az olívaszínű bőrtónusokat részesítik előnyben.

Emellett a nők képei inkább szőke hajat és barna szemet, míg a férfiak képei inkább barna hajat és barna szemet mutattak. A fényképek 53 százalékán olíva bőrű hölgyek szerepeltek, míg a mesterséges intelligencia által generált női képek 37 százalékán szőke haj volt.

A tökéletes férfi alak a közösségi média szerint.

Eközben az ideális férfi alakot úgy ábrázolták, hogy az nagydarab, erős testépítőkből áll, akiknek kockahasuk van, extra szűk pólójuk és hatalmas izmaik.

A mesterséges intelligencia által generált férfiakról készült fényképek 67 százalékán egyértelműen a sötétebb hajú és közepes tónusú arcszínnel rendelkező férfiakat részesítették előnyben.

A Bulimia Project ezután arra kérte a mesterséges intelligenciát, hogy az internetről származó fényképek alapján alkosson véleményt, miután a mesterséges intelligenciát felhasználva megvizsgálta azokat a képeket, amelyeket a közösségi média a tökéletes férfiként és nőként reklámoz.

„Tekintettel arra, hogy a közösségi média olyan algoritmusokat használ, amelyek azon alapulnak, hogy melyik tartalom kapja a legtöbb hosszan elidőző tekintetet, könnyű kitalálni, hogy a mesterséges intelligencia ábrázolásai miért jönnek ki szexualizáltabbnak” – magyarázta a The Bulimia Project.

„De csak feltételezhetjük, hogy a mesterséges intelligencia azért jött ki ennyi furcsa alakú változattal a közösségi médiában talált testalkatokról, mert ezek a platformok eleve irreális testtípusokat népszerűsítenek”.

Bár így néz ki a tökéletesről alkotott elképzelés 2023-ban, ne aggódj, a tökéletesség nem létezik. Idővel változik is, az új trendek új elképzeléseket hoznak a tökéletes testről. Emellett számos tényező befolyásolja a tökéletes testalkatról alkotott elképzelést, és ezek egyike az éhségérzet.

via