Érdekesség

Ismerd meg azt a mexikói lányt, akinek a családja komoly adósságba verte magát, hogy ő sportoló bajnok lehessen Franciaországban

A mexikói Nuevo Leónból származó San Juanita Vargas diszkoszvetésben, gerelyhajításban és lövészetben jeleskedik. Kivételes teljesítménye meghívta őt, hogy részt vegyen a rangos 2023-as franciaországi olimpiai és paralimpiai héten. Az utazási költségeinek finanszírozása azonban a családjára hárult.

San Juanita Vargas minden várakozást felülmúlt európai földön, és a 2023-as franciaországi olimpiai és paralimpiai héten lenyűgöző, három érmet szerzett. Két arany- és egy ezüstérmet.

Kiemelkedő teljesítménye az volt, hogy 16 méter 66 centiméteres távolsággal új világrekordot állított gerelyhajításban, és ezzel megszerezte második aranyérmét.

Mexikóba visszatérve San Juanita szembesült a rideg valósággal, hogy a családja határozott futamidejű kölcsönt vett fel a franciaországi út finanszírozására. A család eltökélt szándéka, hogy tiszteletben tartja kötelezettségvállalását, ezért erőfeszítéseket mozgósított a pénz összegyűjtésére és az adósság visszafizetésére.

San Juanita édesanyja, Laura Garza kiemelte, hogy lánya ösztöndíjat kap. Azonban, mint egy interjú során hangsúlyozta, ez nem elegendő egy ilyen jelentős utazás költségeinek fedezésére.

Laura Garza adománygyűjtési módszereket alkalmazott, például tombolát, sorsolást, élelmiszerárusítást és egyéb rendezvényeket, hogy pénzt gyűjtsön lánya repülőjegyeire. Az esemény regisztrációs díja körülbelül 40 000 peso (körülbelül 2300 dollár) volt, ezt az összeget nem lehetett teljes egészében előre fedezni.

Szerencsére az állami hatóságok támogatták a Monterreyből Mexikóvárosba tartó oda-vissza repülőjegyet. A fennmaradó költségeket a barátok és támogatók nagylelkű adományaiból fedezték. Elmondta: „Lehetőséget adtak arra, hogy több részletben fizessük ki (a regisztrációt). Kértünk haladékot, megadták, de most tovább kell dolgoznunk, hogy ki tudjuk fizetni”.

De nem a saját álmaik támogatása az egyetlen teher, amit néhány sportolónak fizetnie kell. Kisebb sérülések, kimerültség és fizikai változások is szerepelnek a nehézségeik listáján. A hivatásos sportolói pálya választása mellé valódi szenvedélynek és rugalmasságnak kell társulnia.

via